Değerler Eğitimi

Araba Sevdası Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Araba Sevdası Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Araba Sevdası Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Araba Sevdası Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Kitabın Yazarı: Recaizade Mahmut Ekrem

Araba Sevdası Romanı , dönemindeki yanlış Batılılaşmanın eleştirildiği bir romandır. Romanın başkahramanı olan Bihruz Bey, nazlı bir şekilde  büyütülmüş, yalan yanlış bir eğitim almış, alafrangalığa özenen, süsü gösterişi, caka atmayı seven bir paşanın oğludur.

Babası vefat edince kendisine ve annesine yüklü bir miras kalır. Sımarık, kendini bilmez, sorumsuz bir genc olan Bihruz Bey, mirasnın bitmeyeceğini düşünerek kendisini gezmelere, eğlencelere kaptırır. Sağdan soldan duyduğu birkaç Fransızca sözcük ile boş boş konuşmayı severdi. Tüm bunların yanında  arabasıyla gezintiler yapmak da en büyük tutkularından birisi olmuştu.

Günlerden bir gün Çamlıca’da boş boş gezerken genç ve  aynı zamanda güzel bir kadın olan Periveş’i görür ve ona orada âşık olur. Bihruz Bey düşlerinde Periveş’i kibar bir aile kızı olarak hayal eder. Fakat o günden sonra Periveş’i bir daha göremez. Bu aşk yüzünden yemeden icmeden kesilir, iyice zayıflar; işini, annesini her şeyi ihmal eder.

Bir gün Bihruz Beyin Dalkavuk ve yalancı olan bir arkadaşı Keşfi Bey, ona Periveş’in vefat ettiğini, Periveş’in ailesini çok iyi tanıdığını, onun bir de ablası olduğunu söyler. Bihruz Bey ise bu yalana inanır. Bihruz Bey, hiç yoktan Periveş’in mezarının nerede olduğunu bulmak istemektedir. Bir gün Sehzadebaşı’nda gezintiye çıkmışken  Periveş’i andıran bir kadınla karşılaşır, o  kadını Periveş’in ablası zanneder. Hatta ondan kardeşinin (Periveş) mezarının yerini sorar. Bihruz Bey’in ne kadar ahmak olduğunu kadın hemen anlar. Periveş’in kendisi olduğunu, kardeşinin olmadığını söyler. Utancından ne yapacağını şaşıran Bihruz Bey, komik durumlara düşer. Düşlerinde  büyüttüğü kadının kötü bir sokak kadını olduğunu anlar, hayalleri yıkılır ve oradan uzaklaşır.

Araba Sevdası Romanının Konusu:

Araba Sevdası, bir gösteri aşk hikâyesi ekseninde dönemin üst sınıfının hayatını eleştiren önemli bir eserdir. Tanzimat ile birlikte Batı’ya açılan Osmanlı İmparatorluğu’ndaki batılılaşma sürecinin yanlış taraflarıyla alay edilen bu eser, Bihruz Bey ve onun platonik aşkı etrafında olaylar konu edinmiştir.

Araba Sevdası Romanının Ana Fikri:

Recaizade Mahmut Ekrem Araba sevdası romanında; kendi öz değerlerinden koparak, bilinçsiz bir şekilde özenti olarak batılılaşmaya çalışan dejenere olmuş bir toplumu ve bu toplumun ne hale düştüğünü traji komik halini bizlere anlatır. Toplum ve kişiler Eğerti kendi değer yargılarını, kültürlerini bırakırlarsa komik duruma düşebilir. İnsanlar neyse öyle  davranmalı. Yapacaklarımızı özümseyerek bilincimizde, zihnimizde kendimize yapımıza ve çevremize oturtararak yapmalıyız.

Aganta Burina Burinata Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Zehra Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.