Değerler Eğitimi

Aganta Burina Burinata Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Aganta Burina Burinata Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Aganta Burina Burinata Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Aganta Burina Burinata Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Anı şeklinde kaleme alınmı, olan  romanın adı denizciliğe ait terimlerden  oluşmuştur.

Aganta Burina Burinata Kitabının Anlamı

  • “Aganta”, “Tut, zapt et!” demektir.
  • “Burina Burinata” ise alt ve üst yelkenlerin adıdır.

Mahmut, Bodrumda yaşayan denizcilikle uğraşan ailenin çocuğudur. Denize karşı çok büyük bir tutkusu vardır. Fakat Mahmut’un amcası denizde boğulduğundan,  babası onun denizden uzaklaşmasını ister hep. Bundan dolayı da babası, Mahmut’u eski bir denizci olan Halil Usta’nın yanına çırak  olarak gönderir. Halil Usta sakatlandığından dolayı denizden uzak kalmıştır. Ama Halil Ustanında  denize olan hasreti hâlâ devam etmektedir.

Halil Usta, Mahmut’un denize olan tutkusunu daha çok artırır. Mahmut, babasının sefere cıktığı bir zamanda, bir gemiye tayfa olarak yazılır. Nihayet sevdiği denize kavuşmuş olur. Uzun bir süre deniz de dolaşır. Mahmut denizdeysen  Mahmut’un babası boğulur ve sonrasında annesi de ölür. Mahmut, Bodrum’a dönerek çocukluk aşkı olan Fatma ile evlenmek ister. Lakin Fatma’nın bir kaza neticesinde yüzü parcalanmıştır. Mahmut, her ne kadar Fatma ile evlenmek icin ısrarcı olsada Fatma’yı bir türlü ikna edemez. Fatma gecenin bir vakti gizli bir şekilde köyden uzaklaşır.

Mahmut, bir zaman sonra babasının arkadaşlarından birisi olan toprak ağası Zeynel Kaptan’ın zengin olan kızı Ayşe ile evlenir. Sonrasında deniz görmeyen bir köye yerleşirler. Bu köyde toprakla uğraşan Mahmut, günün birinde Bodrum’a tekrar iner. Denizi ve sefere hazırlanan bir gemiyi görünce deniz tutkusu eskisi gibi tekrar alevlenir. Her şeyi geride bırakır, “Aganta!” diye bağırarak bir daha dönmemek üzere tekrardan denize açılır.

Aganta Burina Burinata Kitabının Konusu: Mahmut’un denize olan hasretine denizden kopamayışı.

Acı Tütün Romanının Özeti Konusu Ana fikri

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.