Değerler Eğitimi

Uçurtma Avcısı Kitabının Özeti

Uçurtma Avcısı Kitabının Özeti

Uçurtma Avcısı Kitabının Özeti

Uçurtma Avcısı Kitabının Özeti

Rusya’dan önce kurulan Sovyetler Birliğinin Afganistan’ı işgal etmesi ile  beraberinde birçok dram yaşanmıştır. O dönemki acıları en güzel  anlatan kitap kuşkusuz Uçurtma Avcısı’dır. Yaşanan olayları iki çocuğun gözünden  büyük bir dram ile görür.  Kitabın yazarı Khaled Hosseini’dir. Bizler onu  Türkçe ismi  olan Halit Hüseyni olarak tanıyoruz. Afgan yazarların kuşkusuz en önemlisidir.

Kitabın ana kahramanları Emir ve Hasan beraber büyüyen çok iyi iki arkadaştır. Bunlar aynı zamanda süt kardeştirler. Emir’in babası yaşadıkları yerin önde gelenlerinden, halk tarafından sevilen  ve yardımsever biri olarak  bilinir. Hasan’ın babası ise Emir’in babasının yanında çalışan onun hizmetlisidir. Hayat adına Her şey çok güzel  devam ederken  Emir ve Hasan başlarını belaya sokarlar. Hasan Emir’i kurtarmak için kendini öne çıkar. Emir ise Hasan’a destek olmak yerine Hasan’dan  kaçar. Bu kaçış Hasan’ı kaderi ile yalnız bırakır. Hasan tüm yaşamı boyunca hiç aklından çıkmayacak olan bir şiddete uğrar. Emir ise bu durumu yalnızca uzaktan izlemekle kalır.

Emir tüm bu yaşananlardan büyük bir utanç duyar. Hiçbir zaman Hasan’ın yüzüne bakamaz. Lakin beraber yaşadıkları için duyduğu utanç ile her gün yüzleşmesi zor gelmeye başlar. Bir plan kurar ve bir gün  Hasan’a bir tuzak kurarak Hasan’ı  hırsız gibi gösterir.  Bu durum beraberinde  babasının işten atılmasına neden olur. Olaydan sonra  Emir’in babası bu hırsızlığı  görmezden gelip Hasan’ı affetse bile Hasan’ın babası bu utanca daha fazla dayanamaz ve Hasan’ı da alıp orayı terk eder.

Bu sırada Afganistan’da Sovyet işgali başlar. Bölgenin varlıklı ailelerinden Emir ile babası bu işgalde her şeylerini kaybederler. Ellerinde kalanlar üç beş bir şey ile  Amerika’nın gider ve oraya yerleşirler. Lakin yeni hayatta Emir’in içinde bulunduğu duruma değiştirmek ve geçmişinden gelen pişmanlık ve utanç ile yaşamak zorunda kalır.

Aradan epeyce bir zaman  geçmiştir büyümüş olan Emire bir gün Afganistan’dan bir telefon gelir. Onu  Arayan kişi Hasan’ın başının tehlikede olduğunu ve yardıma ihtiyacını olduğunu belirtir. Bunun üzerine vicdanını rahatlatmak İçin eline  fırsat geçen  Emir Amerika’daki hayatını bırakıp Afganistan’a tekrar döner. Döndüğünde ise burada her şeyin daha kötüye gittiğini görür. Maalesef  Hasan ölmüştür. Hasanın  bir oğlu vardır. Oğlunu kurtarmak için ise yıllar önce kaçmayı tercih ettiği gibi bir olay ile karşılaşır. Ya tekrar kaçıp ikinci kez vicdanı ile baş başa kalacaktır ya da bu kez karşı koyup Hasan’ın oğlunu kurtarıp ona olan borcunu ödeyecektir.

Uçurtma Avcısı Kitabının Konusu Nedir

 Uçurtma Avcısı Emir isimli bir çocuğun hikayesi anlatılıyor. Emir, çocukluk arkadaşı olan Hasan’a yaptığı ihaneti unutamaz. Ayrıldığı Afganistan’a dönüp Hasan’ı bulmak ister ama Hasan ölmüştür. Onun mirası olan çocuğunu sahiplenip bi nebze de olsa vicdanını rahatlatır.

Uçurtma Avcısı Kitabının Anafikri Nedir

 Eğer birine bir gün ihanet edersek, onun pişmanlığı peşimizi bırakmayacak ve huzurumuzu kaçıracak. O yüzden her zaman ne pahasına olursa olsun doğrudan vazgeçmemeliyiz.

Matilda Kitabının Özeti

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.