Değerler Eğitimi

Zehra Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Zehra Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Zehra Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Zehra Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Romanda Olaylar İstanbul’da 1890’lerde geçer. Eminönü semtinde Asmaaltı Çarşısı’nda mağaza sahibi olan Sevket Efendi, henüz on yedi yaşında olan kızı Zehra’yı, kendi kâtibi Suphi ile evlendirir. Evlendikten bir zaman sonra  Zehra’nın aşırı huysuzluk ve aşırı kıskançlıkları başlar. Suphi daha sonra  annesinin, güzel cariyesi Sırrıcemal’i ev işlerinde Zehra’ya  yardım etsin  diyerek eve getirmesi, Zehra’nın zaten artan kıskançlığını  daha da artırır.

Suphi, zamanla karışı Zehra’nın  kıskanclıklarından bıkar. Zehradan  ayrılır ve annesinin cariyesi  Sırrıcemal’le evlenir. Zehra, bu ayrılık ve eşinin cariyesi ile evlenmesinden  çok etkilenmiştir. İçindeki sinir ve kıskançlık intikam alma hissine döner. Zehra daha sonra Ürani isminde  genc ve güzel bir kadını, Suphi’nin başına salar. Suphi ise bu tuzağa düşer ve  sonrasında Sırrıcemal’i bırakır. Bunun üzerine Sırrıcemal intihar eder. Ne var ki Zehra’nın intikam ateşi hâlâ sönmemiştir. Bu olaylardan sonra  mağazayı yöneten Muhsin ile evlenir. Suphi ise elinde avucunda ne varsa hepsini kaybeder, kahve köşelerine düşer. Ürani ve onun sevgilisini öldürüp Trablusgarp’a sürgün edilir. İkinci evliliğinde de aradığı mutluluğu bulamayan Zehra, bir gün yolda giderken zavallı bir yaşlının yol ortasında öldüğüne tanık olur. Ölen bu kadın Suphi’nin annesi, yani eski kaynanasıdır.  Zehra, bu durumdan çok etkilenir ve hastalanır. Doktorun verdiği ilacları icmeyen Zehra, bir süre sonra ölür.

Zehra Romanının Konusu: Eserde karısının kıskançlıklarından bunalan, bu yüzden mutluluğu başka kadınlarda arayan bir koca ele alınır. “Zehra” kıskançlıkları yüzünden kötü olaylara sebep olur.

Zehra Romanının Ana Fikri: Kıskançlık her zaman zarar verir.

Eserin Önemi: Nabizade Nazım’ın kaleme aldığı bu roman, edebiyatımızdaki ilk realist romanlardan birisi kabul edilir. Eser aynı zamanda psikolojik romanların da ilklerindendir. Kahramanları çok canlı, dili sadedir.

Acımak Romanının Özeti Konusu Ana Fikri

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.