Değerler Eğitimi

Oliver Twist Kitabının Özeti ve Kitap Hakkında

Oliver Twist Kitabının Özeti ve Kitap Hakkında

Oliver Twist Kitabının Özeti ve Kitap Hakkında

Bu yazımızda Oliver Twist Kitabının Özeti hakkında bilgi vereceğiz. Bu kitap gerek İngiliz edebiyatı gerekse de Dünya Edebiyatının önemli eserlerinden birisidir.

Kitabın Yazarı: Charles Dickens

Yaş Aralığı: 7+

Sayfa Sayısı: 122

Oliver Twist Kitabının Özeti

Oliver Twist bir yetimhanede dünyaya gelir. Yetimhane müdürü bay Bumble, ona adını koyar. Çocukluğunu bayan Mann’ın yanında geçirir. 11 yaşındayken  bay Sowerbery’nin yanına evlatlık verilir. Bay Sowerbery cenaze işleriyle uğraşan biridir. Oliver burada kendini mutlu hissetmez ve evden kaçar. Yedi günlük yorucu bir yolculuktan sonra Londra’ya gelir.

Karnı aç ve çok yorgun bir halde olan Oliver Twist Londra’da Jack Dawkıns adlı kişiyle tanışır. Jack Oliver’a yardım eder. Kalması için onu kendi kaldığı yere getirir. Burada Fagin ve arkadaşlarıyla tanışır. bu Olıver’ın hayatındaki dönüm noktasıdır. Farkında olmadan hırsız çetesinin içinde kendisini bulmuştur. Günlerden bir gün  Dawkıns hırsızlık yaparken bu sırada Oliver Twist paniğe tutulur. Ve oradan hemen kaçmaya çalışır.

Mendilinin çalındığını anlayan brownlow a Oliverden  ’den şüphelenir ve onu yakalar. Oliver bütün hayatını Brownlow’a anlatır. Brownlow ona acıyıp ailesini bulabilmesi için ona yardım edeceğine söz verir. Oliverin gerçekten dürüst bir insan olup olmadığını anlamak amacıyla Brownlow Olivier’i bir kitapçıya çok miktarda  bir parayla kitap almak amacıyla  gönderir. Yolda  Fagın’ın arkadaşı olan William Sıkes onu kaçırır ve Fagın’e getirir. Fagın, olıver’ı büsbütün ele almak için  suç işlemesi gerektiğini bilmektedir. Bunun için Wıllıam’ın yapacağı bir soyguna Olıver’ın da katılmasını ister. Hırsızlığın yapıldığı gece Olıver evin penceresinden  içeri sızarken  evin hizmetçisi onu orada vurur. Bunu gören Wıllıam ve arkadaşları hemen oradan kaçmaya başlar. Olıver’ı evin  yakınlarında bulunan bir hendeğe bırakıp oradan uzaklaşırlar.

Olıver iki gün sonra kendine geldiğinde, yarı baygın şekilde en yakındaki eve gider. Burası iki gün önce soyulan evdir. Ev halkı Dr.  Losborn’u çağırır. Dr  losborn Olıver’ın hayat hikayesini dinler ve ona yardım etmek için elinden geleni yapar. Yaptığı araştırmalar sonucu Olıver’ın asil birinin oğlu olduğunu ve kendisine büyük bir mirasın kaldığını öğrenir. Olıver için bütün kötü günler geride kalmıştır. artık herşey yoluna girmiştir. Mutlu bir hayat onu beklemektedir.

Oliver Twist Kitabının  Ana fikri

Hayat ne kadar zor olursa olsun;  inandıktan ve hayata dört elle sarıldıktan sonra aşılmayacak engel yoktur. Bugün olmazsa da yarın her şey yoluna girecektir.

Oliver Twist Kitabının Konusu

Bir yetimhanede dünyaya gelen Oliver Twist’in hayatı anlatılmaktadır.

Eseri okuduğumda çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Gerek eserin dili gerekse de kurgusu çok başarılı. Empati kuracağınız, dürüstlükten odun vermeyen özü temiz bir çocuğun asıl bir çocuğun şartlar ne olursa olsun bozulmayacagini anlatır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.