Değerler Eğitimi

İçimizdeki Şeytan Romanı Özet Konusu Kahramanları

İçimizdeki Şeytan Romanı Özet Konusu Kahramanları

İçimizdeki Şeytan Romanı Özet Konusu Kahramanları

İçimizdeki Şeytan Romanı Özet Konusu Kahramanları

İçimizdeki Şeytan Romanının Ana Fikri: Yaptığımız ya da yapacağımız kötü şeylerin tek sorumlusunun kendimiz yani biz olduğunu gösteriyor.

İçimizdeki Şeytan Romanının Konusu: Kitap Macide ile Ömer’in aşkını. Onların iç hesaplaşmalarını. Ömer’in kötülükleri yaptığı içindeki şeytanla mücadelesini anlatıyor.

İçimizdeki Şeytan Romanının Özeti

Sabahattin Ali’nin ikinci romanı İcimizdeki Seytan’ın ilk baskısı 1940’ta yapılmıştır. Romanda olayların kısa bir bölümü Balıkesir’de, büyük bölümü ise İstanbul’da geçer. Olay örgüsü şöyle özetlenebilir:

Romanın başkahramanı Ömer Darülfünun’da felsefe eğitimi gören, bunun  yanında da bir postanede memurluk yapmaktadır. Ailesi Balıkesir’de yaşayan Ömer kendisi ailesinden uzakta İstanbul’da yalnız bir şekilde yaşamaktadır.  Ömer, yaş itibari ile çocukluk İle yetişkinlik arasında bir dönemdedir. Ömer aslında içinde bir şeytanın bulunduğuna  inanmakta ve kendisine, bütün o kötülükleri, içindeki şeytanın  yaptırdığını düşünmektedir.

Ömer, bir akrabasının yanında gördüğü Macide adlı kıza aşık olur. Macide Konservatuvar’da eğitim almaktadır. Ömer’in aşkına karşılık veren Macide Babasının vefatından sonra yanında ikamet ettiği akrabası ile arası kötü olan  Macide, bir gece yarısı evi terk eder. Daha sonra sokakta rastladığı Ömer, onu alıp kendi kaldığı pansiyonuna götürür; burada herkese Macide’yi  karısı olarak tanıtır. Fakat Macide’ye söz verdiği evlilik işlemlerini bir türlü gerçekleştirmez. Macide’yi şairlerin, yazarların, profesörlerin de bulunduğu arkadaş çevresine alır. Bir akşam gittikleri sazlı bahcede Macide’nin memleketi Balıkesir’deyken tanışmış olduğu, ortaokuldan müzik öğretmeni Bedri’yle burada karşılaşırlar. Geçmişte günlerde birbirlerine aşka benzer bir ilgi duymuş olan Macide ile Bedri, arkadaşça bir ilişki içine girerler. Gercekte de Ömer’in eski bir arkadaşı olan Bedri, ikisine de her yönden destek olur. Lakin Ömer, niteliğini dahi bilmediği yasa dışı işlere giren arkadaşlarına yardım ettiğinden dolayı, arkadaşları ile birlikte tutuklanır. Bir gün hapishaneye kendisini ziyarete gelen Bedri’ye, Macide’yi ona bıraktığını söyleyerek, ikisinin arasından çekilir. Esasında Macide de ondan ayrılma kararı almıştır fakat Ömer hapiste olduğundan bunu bir türlü açıklayamamıştır. Hapisten çıkarılan Ömer, yeni hayatında “içindeki  şeytandan” kurtulmaya çalışacaktır. Macide ile Bedri ise  hüzünlü bir başlangıç İle  dahi olsa yaşamlarını artık, beraber sürdüreceklerdir.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Romanı Özeti Konusu Kahramanları

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.