Değerler Eğitimi

Sergüzeşt Kitabının Kısa Özeti Konusu Kahramanları

Sergüzeşt Kitabının Kısa Özeti Konusu Kahramanları

Bu yazımızda Sergüzeşt Kitabının Kısa Özeti Konusu Kahramanları hakkında sizleri sıkmadan kısa kısa bilgiler vereceğiz. Umarız sizler için faydalı bir çalışma olur.

Kitabın Künyesi

Kitabın Adı: Sergüzeşt

Sergüzeşt Kitabın Yazarı: Samipaşazade Sezai

Sergüzeşt Kitabın Konusu: Esir bir kız çektiği acılar ve hazin ölümü.

Sergüzeşt Ne Demek: Baştan geçen macera, serüven anlamına gelen Farsça kökenli bir kelime.

Sergüzeşt Kitabını Önemi: Türk edebiyatının ilk gerçekçi romanıdır.

Sergüzeşt Kitabının Kısa Özeti

Romanın kahramanı Dilber yaşadığı yaşamda kurtulmak amacı ile  evinden kaçar. Daha sonra Dilber bir tüccarın eline düşer. Bu tüccar Dilber’i esir pazarında bir memur ailesine satar. Fakat daha sonra Dilber’i alan Memur ailesi Dilber’in kendilerine yük olduğundan dolayı tekrardan onu  esirciye satarlar. Daha sonra Esirci Dilber’in güzelliğini farkedip onu besler ve sonrasında yüksek bir para karşılığı oğlu için münasip gören bir hanımefendiye satar.

Dilber’i satın alan Hanımefendinin oğlu Celal Bey, Avrupa görmüş iyi, yetenekli bir ressamdır. Zamanla kızdan hoşlanmaya başlayan Celal Bey, esir kızı çeşitli kıyafetler giydirerek tasvirler yapar. Bu durum zaman içerisinde Celal Beyin aşkını artırı. Lakin Dilber bu durumdan çok rahatsızdır. Ona zulüm olmaya başlar. Sık sık ağlar.

Celal Bey aşkına engel olamaz ve esirleri olan  Dilberle evlenmek ister. Lakin annesi kesinlikle karşı çıkar. Daha sonra  Celal Bey’in  annesi bu olanlara son vermek için Dilber’i esirciye sattırır. Celal Bey Dilber’in esirciye verildiğini duyduğunda hastalanır ve  yataklara düşer. Sonrasında ise Celal Bey iyice fenalaşır. Annesi yaptığı hatanın her nemadan farkına varmış olsa da iş işten geçmiştir.

Dilber Hanımefendi tarafından Mısırlı bir tüccara satılmıştır. Saraya benzeyen bir yerin harem dairesinde diğer kızlarla beraber hayatını sürdürür. Burada bulunan  Haremağası Cevher Ağa  Dilber’i kızı gibi sevmeye başlar. Onu buradan kurtarıp İstanbul’a göndermek ister.Bir plan yapar ve  Dilber’i buradan kaçırmak amacıyla dışarıdan merdiven dayayarak buradan Dilber’i indirir. Lakin  kendisi ihtiyar olduğu için  ve stresinde  etkisiyle düşer ve ölür. Bu beklenmedik durum karşısında ne yapacağını şaşıran Dilber, çaresizlik bir şekilde  kendisini Nil nehrine atar ve burada hayatına son verir.

Sergüzeşt Romanını  Kahramanları:

Dilber : Güzel bir esir kızdır. Bir çok erkek onunla evlenmek ister lakin esir olduğu için evlenemez. Bir mal gibi alınıp satılır. Duygulara önemsenmeyen, itilip kakılan bir tiptir. Maalesef sonu hüsran olmuştur.

Celal Bey : Namuslu, şerefli, iyi bir terbiye almış ve güzel bir eğitim almış, soylu, tanındık bir ailenin oğludur. Annesinin durumu fark edip Dilber’i satmasından  sonra akli dengesini tamamen yitirmiştir.

Cevher Ağa : Yardımsever ve çok babacan bir insandır. Dilber’i kızı gibi sevmiştir. Onu esir hayatından kurtarmak istemiştir fakat ömrü buna yetmemiştir.

Sergüzeşt Romanı Online Test İçin TIKLAYIN

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.