Değerler Eğitimi

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Romanı Özeti Konusu Kahramanları

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Romanı Özeti Konusu Kahramanları

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Romanı Özeti Konusu Kahramanları

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Romanı Özeti Konusu Kahramanları

Türk edebiyatının en önemli romanlarından birisi olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabının özetini sizlerle paylaşacağız. Önce konusu nedir, yazarı kimdir, kahramanları kimlerdir kısaca bunlara bakalım.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Romanının Yazarı Kimdir: Ahmet Hamdi Tanpınar

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Romanının Konusu: 1876’dan yazarın içinde bulunduğu zamana İstibdat, II. Meşrutiyet, I. Dünya Savaşı ve Cumhuriyet Dönemi insanlarının zaman içerisindeki şuursuz bir şekilde bocalayışı okuyucuya anlatmıştır.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Romanının Özeti

Kitapta yaşanan olaylar Hayri İrdal’ın bakış açısından okuyucuya sunulur.
İstanbul’da yaşayan dünya işlerine pek gönül vermeyen, filozof bir saatci olan Nuri Efendi’nin yanında yetişmiş olan  Hayri İrdal, Birinci Dünya Savaşı sırasında  askere alınır ve aradan geçen dört yıl sonra tekrardan evine döner. Evine döndükten bir süre sonra da evlenir. Daha sonra eşinin ölümünden dolayı, ruh doktoru olan  Ramiz’in Psikanaliz Cemiyeti’ne ve de İspiritizmacılar Cemiyeti’ne üye olur. Bu kulüpte tanıştığı Pakize Hanım ile ikinci evliliğe adım atar. Bir zaman sonra Doktor Ramiz, Hayri İrdal’ı bir arkadaşı ile tanıştırır. Tanıştırdınız bu kişi Halit Ayarcı’dır. Hem kendisinin hem de Halil Ayarcı’nın saatlere olan merakları ve ilgileri onları zaman içerisinde birbirlerine yaklaştırır. Zaten bir zaman sonra da  Saatleri Ayarlama Enstitüsünü birlikte kurarlar. Yaşamının geri kalanını kurdukları  bu enstitünün müdür yardımcısı olarak geçirecek olmak Hayri İrdal’ın bu dünyadaki en büyük mutluluğu olmuştur. Enstitüde hiç sıkılmadan, bıkmadan, usanmadan saatlerle ilgilenmek Hayri İrdal’ın o kadar hoşuna gider ki. O enstitüye bu kadar bağlıyken ikinci eşi olan  Pakize’nin onu Halit Ayarcı ile aldatmasını dahi fark edemez. Zaman icinde enstitünün adı yurt dışında bile duyulmaya başlanır. Lakin gel gör ki  enstitü hükümet tarafından kapatılmasına karar verilir. Henüz görevinde bir değişiklik olmayan Hayri İrdal, enstitünün kapatılmasına  çok üzülür ve bu durumdan büyük rahatsızlık duyar.  Hayri İrdal gercek ile düş arasındaki aldanmacasına yine devam etmektedir.

Kitap Hakkında: Mehmet Kaplan bu roman icin şunları söyler: “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın asıl amacı, Türk toplumunun elli yıl içerisinde donmuş bir hayat anlayışı ile zamanı aşmaya çalışmasının gülünclüğünü ortaya sermektir.”

Ahmet Hamdi Tanpınar Hayatı , Edebi Kişiliği, Sanatı ve Eserleri

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.