Değerler Eğitimi

Gün Olur Asra Bedel Kitabının Özeti Konusu

Gün Olur Asra Bedel Kitabının Özeti Konusu

Gün Olur Asra Bedel Kitabının Özeti Konusu

Gün Olur Asra Bedel Kitabının Özeti Konusu

Gün Olur Asra Bedel dünya edebiyatının önemli eserlerinden birisidir, bu eserde güncel olanla, fantastik öğeleri ; yaşananla efsanenin birbirine harmanlandığı roman türünde bir eserdir.

Romanda, Yedigey adında bir istasyon görevlisi çalıştığı yere gelen karısı Ukubala vasıtasıyla köylüleri olan Kazangap’ın vefat ettiğini öğrenir. Çalıştığı yerden gerekli olan  izinler alır ve doğruca köye gider. Kazangap’ın onlara bıraktığı vasiyeti, kutsal Ana Beyit mezarlığına gömülmektir. Fakat oğlu Sabitcan duyarsızlık göstererek bu vasiyete  karşı cıkar. Lakin Yedigey’in kararlı duruşundan dolayı cenaze Ana Beyit mezarlığına götürülür. Burada bulunan görevliler cenazenin Ana Beyit mezarlığına gömülmesine kesin olarak izin vermez. Bunun üzerine cenazeyi mezarlığın hemen yanı başına gömülür. Aradan Birkaç gün geçer ve  ardından, Yedigey tekrardan bu mezarlığa gelir. Geliş Amacı görevlilerle konuşarak Ana Beyit mezarlığının onlar icin ne kadar önemli olduğunu anlatmaktır. Lakin hemen yanlarında arkasından ateşler saçan bir roket uzaya fırlatılır. Buradan Ne kadar kaçmaya çalışsa da ateş parcacıklarından kurtulamaz.

Gün Olur Asra Bedel kitabında  günlük yaşamın gerçeğine uyan bu olayla birlikte Yedigey’in şahit olduğu ve uzaylıların dünyayla iletişime geçip dünyaya gelip gitmeleri gibi fantastik ögeler de içerisi de barındırır. Fakat bu uzaylılar dünyada yaşayan insanlara göre daha barışçıldır ve kendi gezegenlerinde mükemmel sayılabilecek bir uygarlık oluşturmuşlardır. Gün Olur Asra Bedel’de bunların dışında  ciddi bir şekilde Sovyet rejimine eleştiri de vardır.

Eserdeki eleştiriler bir efsane ile anlatılır.

Efsaneye göre Yedigeylerin yaşadığı yerde eski zamanlar Juan Juan adlı bir kabile yaşarmış. İçlerinde açıma olmayan bu kabile esirlerinin başını tıraş eder ve buraya deve derisi yapıştırırmış. Kuruyan bu deri daha sonra , saçın beyne doğru uzamasını ve dolayısıyla da kişinin aklını kaybederek sahibinin emirlerine düşünmeden hayvan gibi uyan bir köle, bir “Mankurt” olmasına yol açarmış. Cengiz Aytmatov, bu romanıyla Sovyet rejiminin insanları Mankurtlaştırmasını eleştirmektedir.

Gün Olur Asra Bedel Romanının Konusu:

Eserde arkadaşının vasiyetini yerine getirmek üzere olan Yedigey Cangeldi isimli kahraman, arkadaşını toprağa vermek amacıyla ana-beyit mezarlığına doğru giderken burada başından geçenleri anlatılır. Yedigey isimli kahramanımız mezarlığa doğru giderken anıları ve efsaneleri hatırlar ve yol boyunca onları düşünür. Ve geçmişini anımsayarak insanların nasıl mankurtlaştığını düşünür.

Son Adanın Çocukları Kitabının Özeti Konusu

Cengiz Aytmatov Hayatı ve Eserleri

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.