Değerler Eğitimi

Beyaz Gemi Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Beyaz Gemi Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Beyaz Gemi Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Beyaz Gemi Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Beyaz Gemi Romanı , San-Taş Vadisi’nde etrafındaki beş altı insanla hayatını sürdürmek mecburiyetinde olan küçük bir çocuğun acıklı hikayesini  anlatır. Dedesinden başka bu hayatta bir seveni olmayan çocuk, gercek yaşamında mutsuz olsa da hayal dünyasında aradığı mutluluğu yaşamaya çalışır.

Beyaz Gemi Romanı , annesi ve babası birbirinden ayrılınca dedesi yanında kalıp, onunla büyüyen bir çocuğun gözünden dünyayı anlatmaktadır. Orozkul orman işçileri ile çalışır ve onların amiri konumundadır. Aynı zamanda Orozkul Mümin’in kızı ile evlidir. Bu evlilikten çocuğu olmayan Orozkul, eşine devamlı şiddet uygulamaktadır. Mümin ise kızının bu yaşadıklarına ses çıkaramamaktadır.  Nedeni ise Orozkul’un yanında çalışmaktadır. İhtiyar olduğundan bu saatten sonra başka yere gitmeye hiç cesareti yoktur. Dedesinin ona anlattığı masallarla büyüyen çocuğun hayal dünyası bu masallarında etkisiyle çok zengindir. Dedesinin yapmış olduğu havuzda yüzen çocuk balık olmayı istemekte ve böylece Isık Göl’deki “Beyaz Gemi”ye ve hayalindeki babasına kavuşacağı anın hayalini kurmaktadır.

Bir gün zalim Orozkul, Mümin Dede’yi kutsal maralları  öldürmesi icin zorlar, hatta onu döver. Dedesini yerde yatarken gören çocuk, olanlara daha fazla dayanamaz. Balık adam olup babasına ulaşacağını düşünerek kendisini suya bırakıverir.

Beyaz Gemi Kitabının Konusu:

Eser, uzaklardaki babasını getirecek olan beyaz bir gemiyi bekleyen çocuğun öyküsünü ele alır.

Beyaz Gemi Kitabının Ana Fikri;

Kitabın ana fikri ise, iyi niyetli, dürüst, temiz, saf, güçsüz insanları toplum içerisinde asla sindirmemeliyiz, onlara baskı kurup onları ezmekten daima kaçınmalıyız. Ayrıca çıkarlarımız için doğamıza zarar vermemeliyiz.

Beyaz Gemi Kitabının Kahramanları:

Mümin Dede, Çocuk, Orozkul, Bekey, Seydahmet, Gulcemal, Kulubeg, Koketay ve bunlar haricinde çocuğun annesi, babası ve köpeği Beltek de vardır.

https://degerler.net/beyaz-gemi-kitabi-online-test-coz/

Aganta Burina Burinata Kitabının Özeti Konusu Ana Fikri

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.