Değerler Eğitimi

Sadako Kitabının Özeti Kitabın Konusu

Sadako Kitabının Özeti Kitabın Konusu

Sadako Kitabının Özeti

Kıymetli okuyucularımız bu yazımızda çok önemli bir kitap olan Sadako Kitabının Özeti ni yazacağız. 10 yaş ve üzeri çocukların tüm yetişkinlerin severek okuyacağı bir kitaptır. Öğrencilerimi de tavsiye ederim. İsterseniz kitap hakkında bilgi verip özetine geçelim.

Kitabın Adı: Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu

Sadako Kitabının Yazarı: Eleanor Coerr

Sadako Kitabının Konusu: 1943 – 1955 yılları arasında japonya da yaşamış olan küçük bir kızın gerçek hayat hikayesi.

Sadako Kitabının Anafikri: Azmin başarmanın önündeki hiç bir engelin aşılmayacak olduğunu anlatır. Çünkü insan azmi ve çalışkanlığı sayesinde her türlü sorunu kolayca çözebilir bütün hedeflerini gerçekleştirebilir

Sadako’nun Özeti:

Sadako 12 yaşındadır. kardeşleriyle beraber çok  mutlu bir hayatı vardır.  Ülkesi 2. Dünya savaşının yıkıcı ortamında yaraları sarmaya çalışmaktadır. Atılan Atom bombası sonucu Radyasyondan yanmış ve vücutlarında yara izi bulunan insanlardan her zaman kaçmayı deneyen sadako bu etkinin kendisine de etkilemiş olacağını hiç aklına getirmez.

1954 senesinin ağustos sabahı Sadako üstünü giyinir giyinmez dışarıya doğru koştu. Japonya’nın doğan sabah güneşi Sadako’nun koyu renkli saçında etrafına ışıltılar saçıyordu. Gökyüzü masmaviydi, gökyüzünde buluttular  yoktu. Bu durum onun İçin  iyi işaretti.

Sadako hayatta her zaman bir şansın doğacağını umutlardı. Evine geldiği zaman  kız kardeşi ve iki erkek kardeşini güzel güzel  uyurken buldu. Sadako birçok iyi şans işaretleri daha bulmuştu fakat bulduğu  bu iyi şans işaretleri maalesef kötüye gitmişti.

Sadako öğrenim gördüğü okulun atletizim takımında yarışa çıktı. Yarış sonunda bambu sınıfından bazı öğrenciler Sadako’nun atletizm takımlarına girmelerini istemişlerdi. Sadako’da onların bu isteklerini kabul etmişti. Yapılan ikinci yarışta Sadoko yedek olarak başladı. Yarışmada yedekler sonuncu olarak yarışırlardı. Koşma sırası Sadoko’ya gelmişti. Sadako yarışa başladı. Yarışı bitirdikten hemen sonra başı dönmeye başladı ve olduğu yere bayıldı. Sadako’yu hemen doktora götürdüler. Sadoka Japonya’ya atılan atom bombasından dolayı lösemiye yakalanmıştı. Bu acı haberi öğrenen Sodako, bu duruma çok üzülmüştü. Sadako için artık koşu pistleri bitmiş hastane günleri başlamıştır. Sadako hastanedeyken zaman zaman evini ve ailesini özlemektedir. Doktorlar onu devamlı kontrol etmeye başlamıştır.

Bir gün hastanede bir arkadaşı ona kağıttan turna kuşu yapmasını öğretir. Ve ona şöyle der: Bin tane turna kuşu yaparsan tanrılar seni görür der. ‘Kâğıttan Bin Turna Kuşu’ efsanesine göre: Bir insan eğer ki kağıttan 1000 turna kuşu yaparsa o kişinin dileği kabul olurmuş. Bu efsane üzerine Sadako ümidini kaybetmeyip kağıttan 1000 turna kuşu yapmaya başladı.

Sadako tanrıya iyileşmesi için sürekli olarak dua eder ve turna kuşu yapmaya başlar. Öyle ki  bir gün kendisine getirilen hediye paketlerinden birinde altından yapılmışı dahi çıkmıştır. Sadako yapmış olduğu yüzlerce turna kuşunu hemşireninde  yardımı sayesinde hastane odasının  tavana asar. Fakat daha yüzlerce, kağıttan turna kuşu yapması gerekmektedir.

Hastanede günler geçtikçe Sadako hastalıktan dolayı iyice zayıflar. artık iyiden iyiye güçten düşmüştür. Öyle ki dayanamayacak hale gelir.

(Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Kitap Özeti)

Maalesef, bu küçük Japon kızının hayatı 1000 turnayı katlamaya yetmeyecektir.  Sadako 25 Ekim 1955 günü 644 turnayı katlarken yaşama veda etmiştir.  Daha sonra arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlamışlar ve onun için kağıttan turna kuşu klubü düzenlemişlerdir. Ailesi ve arkadaşları onun ölümüne çok üzülmüşlerdir. Sınıf arkadaşları Sadako’nun tamamlayamadığı yüzlerce turna kuşunu yaparak onun mezarına koyarlar. Artık sadakonun mezarında 1000 adet turna kuşu olmuştur.

Cenaze bittikten sonra Sadako’nun okul arkadaşları Sadakonun mektuplarını ve günlüğünü derleyip “Kokeşi” ismini  verdikleri bir kitap olarak yayımlarlar. Kokeşi adı nereden geliyor diyecekseniz, bu ad aslında okul arkadaşlarının Sadako hastanede yatarken ona hediye olarak getirmiş oldukları bebeğin ismidir. Sadako’nun arkadaşları bununla da kalmayıp  atom bombası yüzünden yaşamını kaybedenler için bir anıt dikilmesini sağlarlar. Heykel 1958 senesinde Hiroşima Barış Parkı’nda açılır.

Bu heykelde Sadako bir dağın tepesinde durmaktadır ve ileri doğru uzattığı avucunda altın bir turna kuşu vardır.

Turna kuşu, o zamandan beri hep barışın simgesidir.

İnşallah bir daha Hiroşimalar olmaz. Sadako gibi iyi yürekli insanlara ihtiyacımız var.

Yürekdede İle Padişah Kitabının Özeti

 

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Kitap anlatacağım hem kitaptan okudum hemde özetini çok yardımcı oldu teşekkürler

    1. Asena dedi ki:

      Merhaba ben Asena yarın sınavım var bu yüzden çalışmam lazım

      1. Miray Nur dedi ki:

        asena sen çalış ozaman ben seni yormim bay bay

    2. Anonim dedi ki:

      Sadakonun okuma kitabındaki olaylar nelerdir

      1. İsimsiz dedi ki:

        Bizimde öyle bir ödevimi var ben simdi onu yazıyorum

  2. Anonim dedi ki:

    a

  3. o dedi ki:

    gerçekten türkçe ödevim vardı ve burdan bakarak yaptım

  4. Selam 123 dedi ki:

    ÇOK GÜZELL BIR ÖZET

  5. İsimsiz dedi ki:

    Bizimde öyle bir ödevimi var ben simdi onu yazıyorum

  6. XxlalisaXx dedi ki:

    Ne işsiz