Değerler Eğitimi

Benim Adım Kırmızı Romanının Özeti Konusu Önemi

Benim Adım Kırmızı Romanının Özeti Konusu Önemi

Benim Adım Kırmızı Romanının Özeti Konusu Önemi

Benim Adım Kırmızı Romanının Özeti Konusu Önemi

Konusu ÖnemiYazarı Kimdir: Orhan Pamuk

Benim Adım Kırmızı Romanının Önemi: Bu eser yazarın yabancı dillere çevirisi yapılan ve en çok sevilen eseridir. Kendi ifadesi ile bu roman yazarın en tekli ve en iyimser romanıdır.

Benim Adım Kırmızı Romanının Konusu: Yasaklı çizimi olan bir kitap ve nakkaşlardan birinin ölmesiyle başlayan macera.

Benim Adım Kırmızı Romanının Özeti:

Eser 1591 yılında İstanbul’da kış mevsiminde, karlı dokuz kış gününde işlenmektedir. Eser, “Ben Ölüyüm”, “Benim Adım Kara”, “Ben Köpek”, “Ben Bir Ağacım”, “Ben Enişteyim”, “Ben Para” gibi bölüm isimlerinden oluşmaktadır. Eserde şahısların olduğu kadar olay ile nesnelerin de kişileştirilmesini temele alan  bir anlatım tekniğiyle ön plana çıkar.

Ana karakterlerden birisi olan Seküre, dört senedir harpten henüz dönmeyen eşinin yerine, kendisine yeni bir koca, sevgili arayışına girer. Bu arayışta Seküre’nin kalbi hem Kara’da hem de kocasının kardeşi olan Hasan’dadır. Seküre’nin babası olan kişi , Padişahın da emriyle gizli bir kitap yaptırmaktadır. Dönemin Osmanlı sarayının ünlü nakkaşları Kelebek, Zeytin ve Leylek’i kitabın nakışlarını yapmak icin görev verirler. Daha sonra kitabın nakkaşlarını Tezhibi de Zarif Efendi yarar. Seküre, bu esnada babasının eve davet ettiği sarayın kıymetli nakkaşlarını arkada, saklandığı yerden izler. Eve gelen usta nakkaşlar, Seküre’nin babasının gözetiminde Osmanlı Padişahı’nın gizlice yaptırttığı bir eser icin Frenk etkisi görülen tehlikeli resimler yapmaktadırlar. Daha sonra bu sanatçıların aralarından biri öldürülür ve romanın bundan sonraki  kısmı, nakkaş öldüren katilin bulunmaya çalışılması, nakışta üslup ve imzanın yeri, Doğu ve Batı’nın anlamı üzerine kahramanların düşünceleri ile örülüdür.

Benim Adım Kırmızı Romanının Ana Fikri Nedir: Hayatta karşılaşabileceğimiz her  türlü olumlu ve olumsuz şartlar karşısında yere daha sağlam basarak ayakta durmalı ve dahi yaşama ümidini, sevincini kaybetmemeliyiz.

Ateşten Gömlek Romanının Özeti Konusu

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.