Değerler Eğitimi

Kuyucaklı Yusuf Kitabı Özeti Konusu Ana Fikri

Kuyucaklı Yusuf Kitabı Özeti Konusu Ana Fikri

Kuyucaklı Yusuf Kitabı Özeti Konusu Ana Fikri

Kuyucaklı Yusuf Kitabı Özeti Konusu Ana Fikri

Ailesini eşkıyaların öldüğü Yusuf’u , Nazilli ilçesi kaymakamı evlat edinir. Kaymakam’ın evlat edindiği Yusuf’tan altı yaş küçük olan Muazzez adlı kızı da vardır. Kaymakam bir yıl sonra Nazilli’den Edremit’e tayini çıkar. Zaman geçtikçe  çocuklar büyürler. Öyle ki Yusuf 19 yaşına, Muazzez 13 yaşına girer.

Günlerden Bir gün kasabanın en  zenginlerinden olan fabrikatör Hilmi Bey’in Sakir ismindeki oğlu ilçenin bayram yerinde Muazzez’e sataşmaya başlar . Bunun üzerine Şakir, Yusuf’tan güzel bir dayak yer. Bunun üzerine Şakir Muazzez’i almaya kendi kendine yemin eder. Tüm bunlar olurken  Kaymakam da eşi Sahinde’nin basitliği ve hırcınlığından dolayı kendini içkiye, kumara ve kötü alışkanlıklara vermiştir.

Kaymakam  bu hâlde olduğu bir  gün fabrikatör Hilmi Bey’e 320 altın borclanır. Bu durum , Şakir icin bulunmaz bir fırsattır. Sahinde Hanım da Muazzez’i Sakir’le evlendirmek istemektedir. Yusuf, arkadaşı Ali sayesinde babasının 320 altın olan borcunu öder ve tüm senetleri Sakir’den alır.

Esasında Muazzez’i seven Yusuf, arkadaşı Ali’nin de Muazzez’de gönlü olduğu- nu bildiğinden bu isteğini kalbine gömer. Fakat bir düğün esnasında havaya rast gele silah sıkan Sakir, Ali’yi orada öldürür. Şakir, daha sonra rüşvet ve hile ile bir şekilde ceza almaktan kurtulur. Sahinde Hanım da ısrarları İle Muazzez’i Sakir’le evlenmesi icin ikna eder. Esasında  Yusuf’u seven Muazzez Yusuf’tan  ümidini kestiği icin teklifi kabul eder. Bir gün Muazzez’in Sakir’le buluşmak amacıyla bağ evine gideceğini öğrenen Yusuf, bağ evine gider ve Muazzez’i oradan kaçırır.

Bergama ilçesi ile Ayvalık arasında bulunan Kozak’ın bir köyüne giderler ve Kozak’ın köyünde nikah kıyarlar. Daha sonra Kaymakam oraya giderek Yusuf ve Muazzez’i  Edremit’e getirir. Yusuf’u da kaymakamlıkta bir memuriyete atar. Bu olaylardan kısa bir zaman  sonra da vefat eder. Eski Kaymakamın  Yerine gelen yeni Kaymakam İzzet Bey, bekâr ve eğlenceye çok düşkün biridir. Yeni Kaymakam Şakir ve babası ile içli dışlı dost olurlar.

Yeni Kaymakam Yusuf’u uzun süreli ilce dışı göreve gönderip Yusuf’un sık sık evden uzak kalmasını sağlar. Yusuf’un evde olmadığı zamanlarda Yusuf’un evi bir eğlence mekanına  döner. Muazzez de bu ortamda yavaş yavaş namusunu kaybetmektedir. Yusuf, eve geldiği bir gün bu durumla karşılaşınca deliye döner. Silahına davranır ve Sakir’e ve odadaki herkese rastgele ateş etmeye başlar. Lamba söndüğünden oda kapkaranlık olur. Yaralı karısını alır Balıkesir tarafına doğru gider. Muazzez yolda ölür. Yusuf onu toprağa verdikten sonra atını dağlara doğru sürer, gözden kaybolur.

Kuyucaklı Yusuf Romanının Konusu Nedir:

Kuyucaklı Yusuf’un kendisini evlatlık alan Kaymakam’ın kızı Muazzez ile olan aşkı ve onun mutluluğunu istemeyen kişiler ile olan mücadelesi anlatılır.

Kuyucaklı Yusuf Romanının Ana Fikri:

Sınıf çatışmalarının sevginin önüne geçmesine izin verilmemesi noktasında öne çıkar. Sevgi, her türlü sınıf ayrımın ötesinde ve korunması gereken bir değerdir. İnsanların duygularına, saygı gösterilmelidir.

Kraliçeyi Kurtarmak Kitabının Özeti

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Man