Değerler Eğitimi

Romeo ve Juliet Özeti Konusu

Romeo ve Juliet Özeti Konusu

Kitap özetlerimize bir yenisini daha ekledik. Romeo ve Juliet Özeti Konusu yazısı ile Dünyanın en önemli eserlerinden birisini daha size aktarmış olacağız.

Romeo ve Juliet Özet

Capulet’ler ve Montague’ler Verona’da yaşayan iki ailedir. Bu iki aile geçmişten gelen husumetle kavgalıdırlar. Capulet’ler ve Montague’ler birbirine düşmandır.

Verona’da huzursuzluğa neden olan bu iki aileye Prens Escalus yüksek perdeden kızarak olası bir kavgada kavga çıkaran ve kavgaya karışanların idam edileceğini söyler.

Capulet’in Juliet adında bir kızı vardır. Kont Paris ise bu kızı ister. Lord Capulet bir zaman sonra Kont Paris’i baloya gelmesi için  davet eder. Bu sırada Juliet’in annesi ise, Juliet’e Kont Paris’e yakın bir şekilde davranmasını öğütlemiştir

Diğer kavgalı aileden biri olan Montague’lerin ise Romeo adında oğlu vardır. Romeo Capulet ailesinden Rosaline’ye deli gibi aşıktır. Rahibe olan Rosaline ise onun bu aşkına karşılık vermez. Çok acılar çeker. Ama bir türlü unutamaz.

Romeo yakın bir zaman da Capulet’lerin bir balo vereceğini, Rosaline’nin de burada olacağını öğrenmiştir. Aileler düşman olduğu için bu baloya gizlice girmek zorundadır. Gizlice girdikten sonra da Rosalina’ya aşkını ilan edecektir.

Romeo’nun en yakın arkadaşı olan  Benvolio, Romeo’yu bu şölene bir plan yaparak sokmuştur. Baloda Rosalina’ya aşkını söylemek için giren Romeo düşmanları Capulet’lerin kızı Juliet’e aşık olur.ayni şekilde Romeo’yu gören Juliet de ilk görüşte Romeo’ya aşık olmuştur. Bir süre sonra düşman ailenin çocukları olduklarını öğrenirler.

Bir süre sonra bu kavganın aşkları için bir engel olmayacağını düşünen ikili aşklarını bir süre gizli yaşarlar. Daha sonra ise evlenmeye karar verirler. Bunu üzerine Romeo rahiple konuşmuştur. Juliet’in dadısı ise bu kararlarında  onlara yardım etmiştir. Rahip de Ailelerin düşmanlıklarının son bulacağını düşünerek  Romeo ve Juliet’i evlendirmistir.

Capuletlerin yeğeni Tybalt Romeo’nun yeğeni Mercutio’yu öldürünce Romeo da Tybalt’ı öldürmüştü. Prensin olayı duyması ile Romeo hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır.

Romeo askerlerden kaçarken Capuletler, Juliet’i Paris ile evlendirme kararı alırlar. Lakin Juliet’in Romeo’yu sevdiği ve gizlice evlendikleri için reddeder.

Romeo ve Juliet’in aşkları ve kavuşmalarını olan umutları git gide yok olur. Prens, daha sonra  Romeo’yu ceza olarak sürgüne gönderir.  Evlilik için baskı kurulan Juliet, Rahip Lawrence’in yanına gider. Ondan akıl alir.  Rahip Juliet’e  bir iksir verir. Bu iksir sayesinde  Juliet’i iki gün ölü gibi gösterecek, rahip  Jullıet öldü diyerek mezara koyacak Romeo ise onu daha sonra gelip mezardan çıkar alıp kaçıracaktır. Rahip Romeo’ya da bunları anlatan bir mektup yazar ancak bu mektup Romeo’ya zamanında ulaşmamıştır.

Romeo’nun yapılan bu plandan haberi yoktur, Juliet’in gerçekten de öldüğünü zanneder. Yoksul bir eczacıdan kendini öldürecek bir zehir aldıktan sonra Juliet’i son defa görmek amacıyla Capuletlerin aile mezarlığına gider. Mezarlıkta Kont Paris’le karşılaşır ve onu orada hemen öldürür, akabinde  de  aldığı zehri  içerek ölür. Rahip, Juliet’in uyanma zamanının yaklaştığından mezarlığa gelir ve ölenlerin cansız bedenlerini görür. Rahip Lawrence hemen  Juliet’i uyandırır ve Juliet, yanı başında Romeo’yu ölü bir şekilde gördüğü zaman Romeo’nun hançerini alarak, göğsüne saplar ve o da intihar eder.

Tüm yaşananların tek şahidi Rahip Lawrence, iki düşman aileyede  tüm yaşananları anlatınca aileler arasındaki düşmanlık son bulmuş ama genç âşıklar da ölmüştür.

Romeo ve Juliet Konusu

Kan davalı iki ailenin çocuklarının birbirlerine aşık olması ve oyunun sonunda hazin bir şekilde ölmeleri

Romeo ve Juliet Hakkında Değerlendirme

Kurgusal olarak çok başarılı bir eser. Konusu itibariyle de dönemi yansıtan ve sürükleyici bir eser. Hem okuyarak keyf alacağınız hem de tiyatroda izlerken zevk alacağınız bir başyapıt.

Sitemizde ayrıca başka kitap özetleri yer almaktadır. Şeker portakalı özeti, uçurtma avcısı kitabı özeti gibi

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.