Değerler Eğitimi

Özlem Yokuşları Dinleme Metninin Özeti

Özlem Yokuşları Dinleme Metninin Özeti

Bu yazımızda Özlem Yokuşları Dinleme Metninin Özeti ni hazırladık. Umarız sizlerin işine yarar.

Doğu Karadeniz Bölgesinin bir köyünde Mustafa isminde on bir yaşında bir çocuk vardı. Mevsimin sonbahardı. Mustafa Karadeniz’in o muhteşem dağlarında çobanlık yapıyordu. Sadece Mustafa değil onun gibi bir çok çocuk çobanlık yapardı. Yine çobanlıktan dönen Mustafa, köye dönerken köyden kemençe seslerinin geldiğini işitti ve koşar adımlarla köye doğru yürüdğ. Köye vardışı zaman, köyde bir hareketlilik olduğunu farketti. Sorup soruşturduğunda okul olmayan köyde, zengin birisi odasını okula çevirecekti. Köye de yeni öğretmen gelmişti bile. Bu haberi duyan Mustafa tarifsiz bir sevinç yaşadı . O gün veliler öğretmenin yanına gidip çocuklarını okula kaydettirdi.

Gel gör ki Mustafa’nın babası onu okula kaydettirmemişti. Çünkü Mustafa’nın Babası çocuğunun okumasını istemiyordu. Eğer ki çocuğu okursa terbiyesiz, saygısız, içkici, inançsız biri olacağından endişeliydi. Mustafa ne kadar dil dökse de babasını kesinlikle razı edemedi. Mustafa maalesef o sene okula gidemedi. Okula gidemeyen Mustafa bir yandan çobanlık yapıyor bir yandan da okula giden arkadaşlarından bir şeyler öğrenmeye çalışıyordu. Eline geçen ne varsa okumaya çalışıyordu. O yıl okullar tatil oldu ve uzun bir yaz tatili başladı.

Yaz tatili bitip çlcukların hepsinin okula başlamasına rağmen Mustafa bu sene de  okula gidemiyordu. Nedeni ise  malum babasının fikri hiç değişmemiştir. Seneler geçmesine rağmen Mustafa’nın okula, gitme okuma isteği asla gitmiyordu. Eline geçen  kitapları, gazeteleri gece yarılarına kadar sürekli okuyor, devamlı yeni şeyler öğrenmek için çabalıyordu. Arkadaşı Halil ile birlikte okumaya daha çok önem verdiler. Bir gün köyün öğretmeni İsmail bey tüm köylüleri meydana topladı. Köylerinden bir öğrencinin öğretmen okulunu birincilikle kazandığını söyledi. Bu kişi Mustafa’ydı. Köylüler Mustafa’nın babasına imrenerek baktılar. Bu köyden ilk defa birisi okuyacaktı. Mustafa’nın bu azmi sonrasında bir çok kişiye örnek olmuştu. (Özlem Yokuşları Dinleme Metninin Özeti)

Akvaryumdaki Tiyatro Kitabının Özeti

Sergüzeşt Kitabının Kısa Özeti Konusu Kahramanları

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.