Değerler Eğitimi

Eğitim Öğretim Haklarıyla İlgili Bilgi Toplayınız

Eğitim Öğretim Haklarıyla İlgili Bilgi Toplayınız

Eğitim ve öğretim ile alakalı bir çok hak bulunmaktadır, bu yazımızda da Eğitim Öğretim Haklarıyla İlgili Bilgi Toplayınız sorusuna cevap aradık.

Eğitim ve Öğretim Hakları

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde

Madde 2: Eğitim hakkı

Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1982)

Madde 42Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.

Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kal­dırmaz. İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.(Ek fıkra: 5735 – 9.2.2008 / m.2)

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi

28. Madde: Her çocuk eğitimini tam yapabilmek için desteklenir ve korunur. İlköğretim parasız ve hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm çocuklar için hak ve zorunludur.

29–30. Maddeler: Çocuklara verilen eğitim onların gelişimlerini en fazla ölçüde sağlayacak düzeyde olmalıdır. Eğitim, çocukların hoşgörüsünü, kendi kültürüne ve farklı kültürlere saygısını, ayrımcılığa karşıtlığını, doğaya saygısını arttıracak biçimde düzenlenir. Çocuğun kendi kültürü, bulunduğu ülkedekinden farklıysa gelişim ve eğitim hakkının her aşamasında buna gereken özen gösterilir.

Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi:

Eğitim hakkı, evrensel insan hakları bildirgesinde yer alan eğitimle ilgili maddelerle desteklenir. Bu bildirge, eğitim hakkını herkes için eşit, parasız, zorunlu ve genel bir halk hakkı olarak tanır.

Eğitim Hakkı İçin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmeleri:

ILO, eğitim hakkını çalışanlar arasında güvence altına almak için çeşitli sözleşmeler kabul etmiştir.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH):

Eğitim, sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında önemli bir yer tutar. SKH, eğitim hakkını herkes için güvence altına almayı, cinsiyet eşitliğini sağlamayı ve yaşam boyu öğrenmeyi teşvik etmeyi amaçlar. (Eğitim Öğretim Haklarıyla İlgili Bilgi Toplayınız)

Aile İçinde veya Arkadaşlar Arasında Yeri Geldiğinde Fedakârlık Yapmanın Önemi Hakkında Bir Konuşma Örneği

Çocuk Hakları Sözleşmesi İle İlgili Konuşma Örneği

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.