Değerler Eğitimi

Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır Kompozisyon Örneği

Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır Kompozisyon Örneği

Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır Kompozisyon Örneği

Bu atasözünü duyduğumda aklıma çömlek yapımı gelir. Ne alakası var diyebilirsiniz. Çömlek ustalarının çömleği nasıl yaptığını eminin yerinde ya da televizyonda görmüşsünüzdür. Tezgahın başına otururlar, çevirirler toprağı ve elleriyle ona şekil vermeye başlarlar. Yavaş yavaş toprak ustanın ellerinde onun istediği eşyaya dönüşüverir. İnsanda öyledir ailenin, çevrenin elinde şekillenir. Yeni yeni huylar beller. Alışkanlıklar kazanır.(ölümlü, olumsuz).

İnsan büyüdükçe çevresinden gördüklerini uygulamaya başlar. Mesela iyi saygılı bir ailede yetişen bir çocuk ailesinde her zaman kibarlık, nezaket, yardımseverlik gördüğünden onun da kibar, yardımsever olması gayet doğaldır. Aynı şekilde birbirlerine saygısı olmayan, sürekli küfürlü konuşulan bir aile de yetişen çocukta genellikle ailesi gibi olur . Yani aralarında tabiri ile armut dibine düşer.
Arkadaş ortamı da pek farklı değil. Sorumluluklarını bilen, çalışkan, ahlaklı insanlarla arkadaşlık kurduğunuz zaman zamanla onlardan olumlu davranışlar kazanırsınız. Bu da sizin için iyi bir durumdur. Lâkin içki sigara ortamı olan sürekli yalan dolan konuşulduğu ortamda bulunan çocuk da zamanla ister istemez onlardan kotu bir takım davranışlar kazanır.

Bana arkadaşını şöyle sana kim olduğunu söyleyim ya da kir atın yanında duran ya huyundan ya suyundan atasözlerinden de anlaşılacağı gibi arkadaş çevremizi seçerken çok dikkatli ve hassas olalım. Unutmayalım ki arkadaş çevremiz bizim aynamız olur.

Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır Atasözünün Anlamı:

İnsan hem etkilenen, hemde etkileyen bir varlıktır. Her zaman bir arada bulunan, arkadaşlık eden kimseler, birbirlerinin huyunu kapar.

Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır Atasözü Benzerleri:

Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyim

Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan

Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır İle İlgili Cümle

Sana düzgün arkadaş seç diye kaç kere uyardım. Üzüm üzüme baka baka kararır. Sende onun gibi oldun çıktın.

Üzüm üzüme baka baka kararırmış. Sen de yakında bunlara benzersin.

Değerler Eğitimi

Türk Edebiyatında İlkler, Edebiyatımızda İlkler

İslamiyette Önceki Türk Şiiri Ders Notu

Etiketler:

Yorumlar
  1. İlma IŞLAK dedi ki:

    Benim odevime yardımcı olduğun için teşekkürler sedece benim ödevime degil diğer insanlarında ödevlerine yardımcı olduğun içinde teşekkürler

    1. galip58.06.47 dedi ki:

      Ben teşekkür ederim.

      https://www.facebook.com/groups/147589942599370

      Grubumuza da bekleriz

  2. Anonim dedi ki:

    başlık da ekleseydiniz daha güzel olurdu ben beğendim