Değerler Eğitimi

Hak Gelince Batıl Gider Kompozisyon Örneği

Hak Gelince Batıl Gider Kompozisyon Örneği

Hak Gelince Batıl Gider;

Bir topluma hak, hukuk ve adalet hakim olursa, orada batıl olan bütün değerlendirmeler geçerliliğini yitirir. Hak gerçekten varsa, onun zıddı olan batıl yok olur. Allah’ın yarattığı kainat boşluğu reddeder: Bir yerde hak, hukuk varsa her türlü olumsuzluk orada yaşayamaz. Bunun tersi de doğrudur. Batılın, adam kayırmacılığın egemen olduğu bir toplumdan tüm insanlık değeri çekilir, gider.

Hak; yüce emir, kesin hüküm anlamındadır. Batıl ise; doğru ve gerçeğin zıttı olandır, karşıtıdır. İnsanların ne kadar doğruyu görebilme, seçebilme gibi özellikleri olsa da bazı durumlarda batıl olan cazip gelir, yanlış olan akıllarına yatar aynı şekilde asıl doğru o an için o kişiyi tatmin etmez. Kısaca insanlar doğruyu seçebilse de bazen yanılgıya uğrarlar ve yanlış seçimler yapabilirler.
Bu gibi durumlarda- bir konu hakkında hak ve batıl gibi iki seçenek olduğunda kimileri hak olana inanırken kimileri batıl olanı savunduğu durumlarda- batıl olan onu doğru kabul edenler tarafından ne kadar anlatılmaya, doğru kabul edilmeye teşvik edilse de hak olan, doğru olan her zaman birdir ve anlatılmasa da, gösteren olmasa da insan kendi içinde kendi ile gerçekçi bir biçimde, kendini batıl olana inandırmadan münakaşa ettiğinde onunla zaten buluşur.
Özetle atasözümüz “Hak gelince batıl gider.” hak olanın, doğrunun olduğu yerde batıl olan, doğruya zıt olan barınamaz anlamındadır. Yanlış olanı savunanların bile doğruyu görünce oradan gideceği şeklinde kullanılır.

Facebook’tan Takip Edin

Gemisini Kurtaran Kaptan Kompozisyon Örneği

Gençliğin Kıymeti İhtiyarlıkta Bilinir Kompozisyon Örneği

Görünen Köy Kılavuz İstemez Kompozisyon Örneği

Yalnız Taş Duvar Olmaz Kompozisyon Örneği

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.