Değerler Eğitimi

Çocuğum Neden Çok Korkak

Çocuğum Neden Çok Korkak

Bu yazımızda Çocuğum Neden Çok Korkak sorusuna cevap arayacağız. Faydalı olacağı kanaatindeyim.

Yegane varlıklarımız, çocuklarımız. Onlar için gözümüzü kırpmadan bir çok fedakarlığı yaparız. Onları her türlü kötülüklerden,yanlışlardan koruruz. Onların kendi işlerini yaptıklarında,sorumluluk aldıklarında,güzel konuştuklarında,başarılı olduklarında ne çok mutlu oluruz. Çocuklarımızın cesaretli olmasını,  korkak yetişmemesini, korkularının olmamasını isteriz.

Maalesef çocuklarımızın korkuları olabiliyor. Ayrılık korkusu, başarısızlık korkusu, anne baba korkusu, yükseklik korkusu, okul korkusu, arkadaş korkusu vb.

Çocuğun ilk korkuları bebeklik döneminde başlar. Anneden ayrıldığında ayrılık korkusu yaşar. Yeni bir ortama girdiğinde yabancı insanlardan korkar.

3-4 yaşlarında karanlık korkusu, yükseklik korkusu, doğal olaylardan gök gürültüsünden korkma gibi korkular oluşabilir.

5-6 yaşlarında okul korkusu,yeni ortama alışma korkusu, akran zorbalığı varsa arkadaş korkusu, öğretmen korkusu da oluşabilir.

Ergenlik çağına doğru hayalet, cin korkusu oluşabilir.

Çocukların bu yaşadığı korkular yaşadığı,vakit geçirdiği ortamla doğru orantılıdır. Çocuk korkuların çoğunu çevresindeki insanların hal ve hareketlerinden öğrenir. Yanlış rol modeller varsa çevresinde korkuların oluşma ihtimali çok daha yüksektir.

Korkular psikolojiktir. Dönem dönem farklı korkular oluşur ve korkuların çoğu geçicidir. O döneme özgü devam edip sonlanır. Çocuk büyüdükçe korkular biter. Yalnız yanlış ebeveyn ve çevre davranışı çocukların korkularını kalıcı hale getirebilir. Örneğin küçük yaşta çocuğun yanında sürekli hayatlerden üç harflilerden  bahsedilip onla ilgili uydurma hikayeler anlatılırsa bu durum çocuğun zihninde yer eder ve kalıcı korkular oluşabilir. Bu yüzden çocuğun yanında konuşmalarımıza hal ve hareketlerimize özen göstermeliyiz. Çocuğun korkularını ciddiye almalıyız. Neden korktuğunu araştırmalıyız ve çözüm yolu üretmeliyiz. Dalga geçmemeliyiz. Çocuğumuzla konuşmalıyız korkularını yenmede ona destek olmalıyız. Hepimizin korkuları olmuştur hala devam eden korkular da vardır.

Bizim çocuklarımızın da korkularının kalıcı olmasını istemeyiz. Eğer korkular çocuğun hayatını gözle görülür şekilde olumsuz etkiliyorsa kesinlikle bir uzmandan yardım almalıyız.

Hakan SEVGİ

Sınıf Öğretmeni

Çizgili Pijamalı Çocuk Özeti Konusu Yazarı

Karakter Eğitiminin Temel Prensipleri Nelerdir

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.