Değerler Eğitimi

İnsanların Ön Yargılı Davranmalarının Sebepleri Neler Olabilir

İnsanların Ön Yargılı Davranmalarının Sebepleri Neler Olabilir

İnsanların Ön Yargılı Davranmalarının Sebepleri Neler Olabilir

İnsanların Ön Yargılı Davranmalarının Sebepleri Neler Olabilir

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki ister olumlu ön yargı olsun isterse de olumsuz ön yargı olsun ikisinde iyi bir şey değildir. Bir nevi günah keçisi bulmaktır. Gerçeklerin üstünü kapatmaktır, peşin hüküm vermektir. Şimdi ön yargılar nasıl oluşur, sebepleri nelerdir kısaca değinelim.

  • Çocukluk döneminde bastırılan duygular, engellenen duygular ön yargılara sebep olabilir.
  • Zayıf karakterli ve kişiliğin bozuk olması sebep olur. Çünkü bu kişilerde güven eksikliği, karşısındakine güvenmeme, hemen bir günah keçisi bulma dürtüsü ağır basar. Kendini kontrol edemez.
  • Sosyal ve toplumsal yapı, çevremiz oldukça etkilidir. Çünkü kendi doğrularımız gibi toplumunda doğruları vardır. Ve toplumun doğruları bazen bizleri bağnazlığa sürükleyebilir. Mesela erkeklerin saç uzatması bir tercih meselesidir. Lakin kapalı toplumlarda saç uzatan erkek, küpe takan bir erkek görüldüğünde hemen etiketlenir. Onun hakkında peşin hükümler verilir. İşte burada ağır basan sosyal yapı olmaktadır.
  • Kişinin rolü, mesleği etkilidir. Mesela saygın meslek dallarında çalışan birisi için olumsuz bir durum olduğunda o kesinlikle böyle bir şey yapmaz deriz.
  • Kalıplaşmış yargılar bizleri ön yargılı yapar. Mesela 10 defa aynı takıma yenildiğiniz de 11. Maça çıkacağınız zaman insanlar sizler için kesinlikle kaybedecekler der.
  • Yaşanmışlıklar ön yargılarımızda çok etkilidir. Mesela sınıfın camı kırılsa müdür ilk olarak sınıfın her zaman yaramazlık yapan öğrencisini çağırır ve mutlaka sen yapmışsındır der.

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi ön yargılarımız bizlerin gerçeği görmesini daima olumsuz etkiler. İnsanlarla olan ilişkilerimizde zayıflamalara yol açar. Bu nedenle ön yargılarımızı bir kenara atmalıyız.

İnsanlara Ön Yargılı Davranmak Niçin Doğru Değil

Ön yargı ve özlü sözler (Afişli)

Ön Yargılı Olmanın Zararları Nelerdir Size Göre Ön Yargı Nedir

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.