Değerler Eğitimi

Astronomi Üzerine Çalışmış Türk Bilim İnsanları

Astronomi Üzerine Çalışmış Türk Bilim İnsanları

Astronomi Üzerine Çalışmış Türk Bilim İnsanları

Astronomi Üzerine Çalışmış Türk Bilim İnsanları

Çağlar boyunca gökyüzü hep insanların merakını çekmiş ve İnsanlar gökyüzünü incelemiştir. Türkler de astronomi alanında bir çok bilim insanı yetiştirmiştir. Şimdi sizlere bu bilim insanları İle alakalı kısa bilgiler vereceğiz.

Takiyüddin Hakkında Kısa Bilgi

1521 senesinde Şam’da dünyaya gelmiştir., 16.yüzyılı incelediğimizde  dönemin  en önemli matematikçilerden birisidir. Takiyüddin’in tam olarak  adı “Taqi al-Din Muhammad ibn Ma’ruf ash-Shami al-Asadi”dir. Osmanlı Döneminde yaşayan bilim insanı sadece bir  astronom olmasının ilerisinde ortaya attığı farklı düşüncelerle de gelecekteki  çalışmalara yol gösterici olmuştur. Sarayda yaşayan bilim insanı yıldızların hareketlerini ayrıntılı bir şekilde incelemiştir.

Ali Kuşcu Hakkında Kısa Bilgi

Doğum yılı ve  nerede doğduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Lakin onun adının geçtiği eserler ve çalışmalarından da anlayacağımız üzere 15. yy’da Semerkantta doğmuştur. Ali Kuşçu olarak bildiğimiz bilim insanının gerçek  adı “Alaeddin Ali” dir. Dönemin ünlü bilim insanlarından (Bursalı Kadızade-i Rumi’den, Gıyaseddin Cemşid ve Uluğ Bey) matematik ve astronomi alanında eğitimler almıştır.  Ali Kuşçu, Osmanlı devletinin başkenti olan İstanbul’un 60 derece olarak belirlenen boylam değerini düzeltmiştir. Bu değer  59 derece, enlemini de 41 derece 14 dakika olarak belirlemiştir.  Fatih Camisi’nde kendi yaptığı bir güneş saati de yer almaktadır.

Astronomi Üzerine Çalışmış Bir  Türk Bilim İnsanı İle İlgili Bilgi

Çağlar boyunca gökyüzü hep insanların merakını çekmiş ve İnsanlar gökyüzünü incelemiştir. Türkler de astronomi alanında bir çok bilim insanı yetiştirmiştir. Bunlardan belki de en önemlisi Uluğ Bey’dir. Şimdi onun hakkında kısa bir bilgi verelim sizlere:

Uluğ Bey Hakkında Kısa Bilgi 

Aynı zamanda sultan da olan (Timur İmparatorluğu’nun 4. sultanı) Uluğ Bey Matematikçi ve astronomi alanında döneminde önemli çalışmalar yapan Türk bilim insanıdır. 1393 senesinde Sultaniye şehrinde doğmuştur. Uluğ Bey, çalışmalarını yapmak üzere Semerkant’ta bir medrese ve bir de rasathane yaptırmıştır. Bu rasathanede yapılan gözlemleri, on iki yıl gibi bir sürede  bitirilebilmiştir.

Uluğ Bey rasathanede yapmış olduğu bu gözlem üzerine, meşhur “Zeycini” düzenlemiş ve bitirmiştir. Zeyç Kürkani veya başka bir adla Zeyç Cedit Sultani ismi verilen bu dev yapıt, kendisinden sonra gelen nesillerin faydalandığı ve ilham aldığı eser olmuştur.  Zeyç Kürkani, bazı kişilerce açıklanmış ve Zeyç’in iki makalesi 1650 senesinde Londra’da ilk olarak basılmıştır. Eser Avrupa dillerinin birçoğuna, çevrilmiştir. 1839 senesinde cetvelleri Fransızcaya çevrilmiştir.

Biruni Hakkında Kısa Bilgi

Bilim insanları arasında Beyruni olarak da bilinir. Astronomi ve matematik alanında birçok  inceleme yapmıştır. Bilim insanları içerisinde Dünyanın döndüğünü ilk kez o  dile getirmiş. Ayrıca Güneş ve gezegenlerinin konumlarını hareket ettikleri yönleri de tespit etmiştir. Ayrıca bunlardan başka  coğrafya, tıp, felsefe ve astronomi ile ilgili kitaplar kaleme almış çok yönlü bir bilim insanıdır.

Amerika’nın ve Japonya’nın var olduğundan ilk defa Biruni bahsetmiştir.

İbrahim Hakkı Hazretleri Kimdir Marifetname

Cezeri Hakkında Kısa Bilgi (Cezeri Kimdir)

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.