Değerler Eğitimi

Ben Sporcunun Zeki Çevik Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim Kompozisyon Örneği

Ben Sporcunun Zeki Çevik Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim Kompozisyon Örneği

Ben Sporcunun Zeki Çevik Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim Kompozisyon Örneği; (Mustafa Kemal Atatürk)

İnsan vücudu sürekli hareket halinde olduğundan kas yapılarının kuvvetlendirilmesi gerekir. Bu kuvvetlendirmenin en güzel yolu ise düzenli bir beslenme programı ve spordur. Vücudumuzdaki kasları esnetmek, kasları geliştirmek amacıyla yaptığımız spor etkinliği aynı zamanda ruhumuzu da doyuma ulaştırmakta, psikolojik bir destek sağlamaktadır.

Birçok spor dalı bulunmaktadır. Futbol, basketbol, atletizm, güreş gibi. Bu sporlardan bazıları takım halinde bazıları ise bireysel olarak yapılır. Sporcular müsabakalar neticesinde dereceye girer, ödüller alırlar. Hem ülkelerinde hem de dünyada popüler insan haline gelirler. Diğer insanlara, özellikle de çocuklara rol model olurlar. Mesela Barselona’da oynayan Messi’yi düşünelim. Tüm dünyada hemen hemen tüm çocukların ve sporseverlerin gönlünde taht kurmuştur. Çocuklar onun gibi giyinmeye çalışıyor, saçlarını onun saçlarına benzetiyor… İşte bu rol model olmada ahlak çok önemlidir. Eğer ki sporcu ahlak olarak iyi bir insansa onu örnek alan çocuklarda onun gibi davranacak onu örnek alacak. Belki de yıllarca öğretmenlerinin öğretemediği, ailesinin öğretemediği olumlu bir davranışı örnek aldığı bu sporcu sayesinde düzeltecek. Bunun tam tersinin olması da mümkün. Ahlaken kötü olan bir sporcu davranışlarına dikkat etmediği zaman onu örnek alan çocuklarda farkında olarak ya da olmayarak ona benzeyecek ve olumsuz davranışları pekiştirerek öğrenecektir.

Zaten baktığımıza genel olarak tüm sporcular özel hayatlarına olabildiğince dikkat ederler. Çok iyi bir futbolcu, meşhur bir halterci olmak, çok para kazanmak önemli değildir. Esas önemli olan ahlaklı olmaktır. Zaten ahlaken çöküntü içerisinde olan sporcular. Saman alevi gibidir. Birden parlar ve birden sönerler. Kazandıkları paralar ellerinden gider, insanların sevgisini kaybeder ve çöküntüye uğrarlar.

Spor yaparken centilmen olmalı. Rakibe saygılı olmalı, rekabeti farklı boyutlara ulaştırmamalı. Sporda hırs iyi bir şeydir. Fakat bu hırs size zarar vermeye başladığı anda hırslarınızı bir kenara bırakın. Atatürk ben sporcunun zeki çevik aynı zamanda ahlaklısını severim derken bu kastetmiştir. Ahlakın olmadığı bir yerde hiçbir şeyin bir önemi yoktur.

 

Etiketler:

Yorumlar
  1. galip58.06.47 dedi ki:

    Güzel olmus