Değerler Eğitimi

Geri Dönüşüm İle İlgili Kompozisyon Örneği

Geri Dönüşüm İle İlgili Kompozisyon Örneği

Geri Dönüşüm İle İlgili Kompozisyon Örneği

Geri dönüşüm deyip de geçmeyin. Geri dönüşüm esasında dünyanın geleceğidir. Şöyle bir düşünün, günlük hayatımızda ne kadar çok şeyi çöpe atıyoruz: Pet şişeler, cam kavanozlar, ekmek parçaları, kağıt… Bu listeyi daha da uzatmak mümkün. Peki burada kendimize şu soruyu sormak gerekir. Çöpe attığımız her şey değersiz mi, işe yaramaz mı?

Aslında çöp kavramını açıklamak daha doğru olur. Çöp; bir işe yaramayan, başkalarına, enerjiye, ekonomiye fayda sağlamayan atıklara denir. Maalesef ki çöp diye günlük hayatımızda attığımız onca şey geri dönüşüme sokulduğunda hem enerjide tasarruf hem de maddi olarak birçok faydası vardır. En basiti kağıt. Günlük kullanıp işi biten kağıtları çöpe attığımız zaman bunun kimseye bir faydası olmayacaktır. Aksine doğayı kirlettiği için birçok alanda insanlığa zararı dokunacaktır. Fakat kağıdı geri dönüşüm olarak biriktirdiğimiz de çöpe atmadığımız da ağaçların kesilmesine engel olacağız. Milli servet yer altında yok olmayacak hem maddi, hem enerji hem de birçok alanda kazanca sebep olacaktır.

Ya da başka bir örnek verelim. Misal, plastik şişeler. Plastik şişeleri çöpe attığımızda bu şişeler binlerce yıl yok olmayacak. Doğayı kirletecek. Unutmamak gerekir ki plastiğin ham maddesi petroldür. Biz de petrolü dışarıdan ithal eden bir ülkeyiz. Bu durum zaten ekonomimize büyük bir yük. Hâlbuki kullanılan plastik şişeleri geri dönüşüm merkezlerinde toplasak. Onlardan tekrar yeni ürünler elde eder, ziyan etmemiş oluruz. Dışarıdan daha az petrol almamıza, enerjimizi daha az kullanmamıza neden olur.

Geri dönüşümün önemi saymakla bitmez. Çöpe karışan kullanılabilir metaller, plastik malzemeler, cam şişeler, kağıtlar hem toprağı zehirlemekte hem de yer altı sularını kirletmektedir.  Dolayısıyla bu durum hem bugünümüzü olduğu gibi geleceğimizi de tehlike altına sokmaktadır.

Bilinçli, geleceğini düşünen, dünyayı düşünen bir birey olmak için çocuklarımızı küçük yaştan geri dönüşümün önemini kavratmaya çalışalım. Unutmayalım ki çocuklarımız bizleri örnek alır. Biz de onlara iyi bir örnek olmalıyız. Önce biz doğaya saygı göstermeliyiz. Bizim saygı gösterdiğimizi gören diğer insanlar da bir süre sonra doğaya sevgi göstermeye başlayacaktır.

Etiketler:

Yorumlar
  1. İlayda savcı dedi ki:

    Çok güzel ama benim istediğim şey değil

  2. Ebru dedi ki:

    Merhabalar,

    Daha az atık çıkarmak için öncelikle tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Herhangi bir ürün satın almadan önce o ürünün bizim için istek mi yoksa ihtiyaç mı olduğuna doğru karar verirsek daha bilinçli alışveriş yapabilir, evimizin kalabalıklaşmasını da önlemiş oluruz. İzniniz olursa atıklarımızı azaltma konusunda ben de kaleme aldığım yazımı sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/atiklarimizi-nasil-azaltabiliriz

    Daha sade, atıksız ve ferah bir yaşam dilerim.
    http://www.ebrubektasoglu.com

  3. Küfür kötü bir şey dedi ki:

    Küfür kötü bir şey

    1. ….. dedi ki:

      Ya bi git

  4. Anonim dedi ki:

    Slm

    1. Anonim dedi ki:

      Maaaal