Değerler Eğitimi

Niyet Hayır, Akibet Hayır Kompozisyon Örneği

Niyet Hayır, Akibet Hayır Kompozisyon Örneği

Niyet Hayır, Akibet Hayır;

iyi niyetle girişilen işin sonu da iyi olur” anlamında söylenir.

Bir işe başlamadan önce o işe karşı fikirlerimiz, o işten umduklarımız bazen sonucu etkileyebilmektedir. Bir işten iyi sonuçlar alabilmek istiyorsak başlarken iyi şeyler umduğumuzda en azından psikolojik olarak bize geri dönüşü iyi olacaktır. Yani diyebiliriz ki iyi düşünmek motivasyonumuzu arttırır, işimize karşı adaptasyonumuzu yükseltir.

Aynı şekilde kendimizi kötü düşüncelere kaptırmak, inandırmak beraberinde kötü sonuçlar doğuracaktır. Bu doğrultuda her zaman ve her koşulda niyetlerimiz sonucu belirleyen en büyük faktörlerdendir. Kendimizi alıştırdığımız şey sonucun şekillenmesine bu kadar hükmedebiliyorken önümüzdeki şeylere karşı kendimizi iyi yönde hazırlamamız ve sonucu her zaman iyi düşlememizin bizim için en iyisi olacağını hepimiz biliyoruzdur. Konuyu farklı bir yerden ele alırsak ön yargı kavramı da kötüyü düşünmek, kendimizi kötü olana hazırlamak ve karşımızdakini kötü görmekten kaynaklıdır. Kötü olana karşı edindiğimiz fikirlerin bize her zaman bu gibi kötü kavramlar ile dönüş yapacağı da bu örnek ile apaçık ortadadır.

“Niyet hayır, akıbet hayır.” atasözümüz özetle iyi olan düşüncelerin bize iyi sonuçları getireceği, kötü olan düşüncelerin ise elimizdekileri bizden alacağı ve iyinin aksine yerini kötülüğü bırakacağı anlamında kullanılmaktadır.

Nurşen Koç

Bizi Facebook’tan Takip Edin

Gemisini Kurtaran Kaptan Kompozisyon Örneği

Gençliğin Kıymeti İhtiyarlıkta Bilinir Kompozisyon Örneği

Görünen Köy Kılavuz İstemez Kompozisyon Örneği

Bakarsan Bağ Olur, Bakmazsan Dağ Olur Kompozisyon Örneği

 

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.