Değerler Eğitimi

9 Taş Oyunu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir

9 Taş Oyunu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir

9 Taş Oyunu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir;

9 Taş Oyunu Alanı: Kendine özgü bir tahtası vardır.

9 Taş Oyununun Amacı Nedir: oyun tahtasında 3 taşı yan yana getirmek ve maçları kazanmak.

9 Taş Oyununun Kazanımları (Hedefler): Hafızanızı geliştirecektir , konsantrasyonunuzu arttıracak, strateji geliştirmenize yardımcı olacak, düşünme becerisi kazandıracaktır.

9 Taş Oyunu Hangi Yaş Gurubuna Hitap Eder: 7 den 70 e herkese hitap eder.

Oyuncu Sayısı: İki kişi ile oynanır.

Oyun için Gerekli malzemeler: Oyun Tahtası, 1 tane ve 9 tane farklı bir renk taş, 9 tane farklı renkte olmak üzere toplam 18 taş gelecek

9 taş oyunun kuralları Nelerdir

Oyuna başlamadan önce oyuna ilk kimin başlayanı belirlemek için kura atışı yapılır. (Yazı-tura, uzun çöp kısa çöp gibi)

He iki oyuncuyada 9 adet taş verilir. (Pul olabilir, siz kağıttan yapabilirsiniz). 1. Oyuncunun taşları bir grup olur yani bir renk (Mesela siyah) diğer oyuncunun taşları bir grup olur. (Mesela beyaz)

Yapılan kura sonucunda kurayı kazanan oyuncu oyun tahtasına  ilk taşı koyarak oyuna başlatır. Daha sonra  rakip olan oyuncu oyun tahtasına bir taş koyar. Her iki oyuncu da oyun  başında verilen 9 taş bitinceye kadar sırasıyla elindeki 9 taşı oyun tahtası üzerine belirlenen çizgilere/köşelere yerleştirir. Bu esnada  oyunculardan birisi yatay ya da dikey olarak taşlarını üç taş (buna cüz, düz vb. terimlerde kullanılır,  biz oyunumuzu onlatırken  buna sonra 3 taş diye söyleyeceğiz.) yapmışsa rakibinin elindeki bir taşını oyun tahtasından alır ve onu oyun dışı bırakır. Fakat rakibin 3 taşı varsa bu üçlü asla bozulmaz Üçlü olmayanlardan herhangi birisini alınır. Ancak 3 taş yapılmış olanlardan başka hiç taş yoksa maalesef  üçlüyü bozarak bir taş alır. Oyun esnasında  çapraz 3 taş yapılamaz.

Oyuncular ellerinde bulunan  9 taşı da oyun tahtasının üzerine  bırakmaları gerekir. Aksi halde tahtada hiç bir taşı yerinden oynatmaları mümkün olmaz. Yani başka bir hamle yapamazlar.

Oyunun en önemli kurallardan birisi de hiç kuşkusuz dokunulan taşın oynanması kuralıdır. (Onun için bir hamle yapacakken iyi düşünmek gerekir)

Devamı

Oyuncular yaptıkları/oluşturdukları 3 taşı ileri – geri yapmak suretiyle tekrar 3 taş yapabilir ve rakibin bir taşını bu şekilde oyun dışı edebilirler.

Oyuna belli bir süre konması gerekir. Oyununun oynanma süresi maksimum 20 dakikadır. Bir oyunun 3 dakika içinde hamlesini yapması gerekir. Verilen süre içerisinde herhangi bir hamle yapmamışsa hamle sırasını kaybeder, doğal olarakta sıra rakibine geçmiş olur. Oyunculara verilen 20 dakika neticesinde oyun hala bitmemiş ise oyun tahtasındaki taşlar sayılır. Oyun Tahtası üzerinde taş sayısı fazla olan oyuncu maçı kazanmış olur. Eğerki bir eşitlik hali varsa oyun  yeniden başlatılır. 9 taş yaparak ilk taşı tahtadan alan oyuncu, oyunu kazanmış olur. Eğer ki  taş yeme olayı olmadı ise 10 dakika sonunda kazananı seçmek için kura atışı yapılması gerekir.

9 taş oyunu tahtası

9 taş oyunu tahtası

Oyun tahtasında eğer ki üçtaş kaldı ise o oyuncu taşlarını istediği gibi rahatça hareket ettirir. Yani sağına yada soluna gitmek mecburiyeti yoktur. Tahtada boş olan herhangi bir yere taşını taşıyabilir.

Oyunun Süreler içerisinde bitmesi için tahtada bir oyuncunun 2 taşının kalması gerekir. Yani Tahtada 2 taşın kalmışsa maalesef kaybetmişsin demektir :))

Not: Oyun kurallarında oyun başında esneklik yapabilirsiniz. Mesela 20 dk değil de 30 dk gibi. Yada hamle süresi 3dk. değilde 5 dk. gibi. E tabi ataların güzel bir sözü vardır. Dereden geçerken at değiştirlmez. Kuralları başta belirleyin.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.