Değerler Eğitimi

Nüfusun Dağılışını Etkileyen Beşeri Etkenler

Nüfusun Dağılışını Etkileyen Beşeri Etkenler

Nüfusun dağılışını etkileyen beşeri etkenler denilince aklımıza , insanların yerleşim ve nüfus yoğunluğunu belirleyen faktörler gelmelidir. Bunlar ise genellikle şunlardır:

1. Ekonomik Faktörler: İnsanlar daha çok iş imkanları, gelir seviyeleri ve ekonomik imkanlar açısından daha gelişmiş bölgelerde yaşamayı tercih ederler. Büyük şehirlerde iş imkanlarının daha çok olması, emeğin karşılığını daha iyi ücretle  ödenmesi gibi ekonomik nedenler nüfus dağılımını çok etkiler.

2. Sosyal Faktörler: İnsanlar iş imkanlarının yanında Eğitim, sağlık hizmetleri, kültürel etkinlikler gibi sosyal altyapı ve hizmetlerinin de gelişmiş olduğu yerlerde yaşamayı tercih ederler. İyi eğitim ve kaliteli sağlık hizmetleri sunan yerler genellikle insanlar için daha caziptir.

3. Mevcut Altyapı: Ulaşım, su kaynakları, enerji, iletişim gibi insan hayatını kolaylaştıran altyapı olanakları, insanların yaşam kalitesini ve konforunu mutlak bir şekilde belirler. Bu nedenle  İyi altyapıya sahip bölgeler daha çok tercih edilir.

4. Politik Faktörler: Siyasi istikrar, güvenlik durumu, hükümet politikaları da nüfusun dağılımını olumlu ya da olumsuz etkiler. İstikrarlı ve güvenli, savaştan uzak, insan hak ve özgürlüklerinin gelişmiş olduğu bölgeler genellikle göç ve yerleşim açısından daha cazip olur.

5. Kültürel ve Dinî Faktörler: Bireylerin kültürel veya dini bağları, bir bölgeye olan bağlılıkları ve oraya olan aidiyetleri, nüfus dağılımını etkileyen unsurlardan birisidir. İnsanlar genellikle kendi kültürlerine, diline ve dinine yakın oldukları bölgeleri diğer yerlere göre zorunlu kalmadıkça  tercih ederler.

Yukarıda belirttiğimiz faktörler beşeri nüfusun dağılımını etkiler. (Nüfusun Dağılışını Etkileyen Beşeri Etkenler nelerdir)

Türkiye’nin Dünya Mirası Listesinde Yer Alan Bazı Eserleri

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.