Değerler Eğitimi

Kontrollü Yazma Yöntemi Nedir

Kontrollü Yazma Yöntemi Nedir

Bu yazımızda yazma yöntem tekniklerinden birisi olan kontrollü yazma ile ilgili Kontrollü Yazma Yöntemi Nedir sorusuna cevap vereceğiz.

Kontrollü Yazma Nedir

Bu çalışmayla verilen kelimeleri ve cümle yapılarını aynen ya da istenilen değişiklikleri yaparak öğrencilerden tekrar yazmaları istenir. Kontrollü yazma çalışmasındaki temel  amaç dilde yer alan  kelimeleri ve sözcük yapılarını doğru şekilleriyle yazma imkanı sğlamaktır.

Kontrollü Yazma Uygulamaları:

Yer Değiştirme Alıştırmaları

Verilen cümlelerdeki  bazı kelimelerin yerleri  değiştirerek aynen yazılmasıyla yapılan alıştırmadır.

Dönüştürme Alıştırmaları

Metindeli yapının değiştirilmesi ile yapılır. Örneğin metinde yer alan kişi adları değiştirilerek metnin tekrar yazılması istenebilir. Ya da dilbilgisi boyutu ile örneğin etken yapılı cümlelerin edilgen yapılara çevirilerek tekrar yazdırılabilir. Dolaysız anlatılan bir metin dolaylı cümle yöntemi ile anlatılabilir. İsimler yerine zamirler kullanılarak yazı tekrardan yazılabilir.

Örneğe Uygun Bir Kompozisyon Yazma

Öğrencilere örnek olarak bir metin verilir. Daha sonra bu metne benzeyen başka bir kompozisyon yazmaları istenebilir. Ya da bir dialog metni verilir ve bu konuşmalardan hareketle bir metin yazması istenilebilir.

Yeniden Sıraya Koyma

Karışık olarak verilen kelimelerin anlamlı düzgün cümleler oluşturması istenilebilir. Ya da karışık olarak verilen cümlelerden düzgün bir paragraf oluşturması istenilebilir.

Site içerisinde bir çok konu ile alakalı etkinlikler her almaktadır. (Kontrollü Yazma Yöntemi Nedir)

Yazarlık ve Yazma Becerileri Yıllık Plan İndir

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.