Değerler Eğitimi

Sık Kullanılan Atasözleri ve Anlamları

Sık Kullanılan Atasözleri ve Anlamları

Bu yazımızda Sık Kullanılan Atasözleri ve Anlamları ve bu anlamları ile alakalı olarak da örnek cümleler vereceğiz.

En Çok Kullanılan Atasözleri:

Adalet ile zulüm bir yerde barınmaz Atasözünün Anlamı Nedir:

Adaletin olduğu yerde adalet zulme izin vermez. Burada gerçek bir adaletten bahsediyoruz. Çünkü adalet kişilerin makamına, mevkisine, soyuna sonuna bakmaz.

Ağaç yaprağı ile gürler Atasözünün Anlamı Nedir:

Nasıl tek yapraklı bir ağaç cılız kalırsa, yaprakları çoğaldıkça görkemli olursa insan da öyledir.  Birlik ve beraberlik arttıkça gücü de artar.

Ağaç yaş iken eğilir Atasözünün Anlamı Nedir:

Eğitim çocuk yaşlarda olur. Çocuklukta verilmeyen eğitim ileriki yaşlarda zor verilir. İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur atasözü bu atasözü ile özdeştir.

Ağır taş yerinden oynamaz Atasözünün Anlamı Nedir:

Ağırbaşlı kişiler konuşunca saygı ile karşılanır. Toplum tarafından benimsenir, dinlenir.

Ak akçe kara gün içindir Atasözünün Anlamı Nedir:

Elinizdeki paraların hepsini harcamamak için gerekir. Çünkü zor, sıkıntılı ve dar zamanlarımızda bizlere para lazım olabilir. Sıkıntılı günleri düşünmek ona göre kenara biraz para ayırmak denir.

Akan su yosun tutmaz Atasözünün Anlamı Nedir:

Sürekli hareket halinde olan kişi, yani çalışan kişi dinç olur, işinde pratik olur ve sağlıklı olur anlamında kullanılır. İşleyen demir pas tutmaz, işleyen demir ışıldar atasözleri bu atasözü ile özdeştir.

Akıl akıldan üstündür Atasözünün Anlamı Nedir:

Her zaman her şeyin en iyisini siz düşünemezsiniz. Sizin gözden kaçırdığınız bir şeyi başkası düşünebilir. Bu nedenle başkalarının fikirlerine değer vermek lazım. Bin bilsen de bir bilene danış atasözü bu atasözü ile özdeştir.

Akıl yaşta değil baştadır Atasözünün Anlamı Nedir:

Kişinin yaşının az olması onun az düşüneceğine ya da yaşının büyük olması onun Erdemli olacağı anlamına gelmez. Akıl yaş ile alakalı değildir. Bu nedenle doğru fikrin kimden çıkacağı belli olmaz.

Allah dağına göre kar verir Atasözünün Anlamı Nedir:

Allah her insana taşıyacağı, dayanacağı kadar yük verir anlamında. Ayrıca makamına göre de sorumluluğunun artacağı anlatılır.

Ayağını yorganına göre uzat Atasözünün Anlamı Nedir:

Herkesin gelir durumu bellidir. Örneğin 10.000 tl maaş alan birisi 20.000 tl harcama yapıyorsa açık verecektir. Bu nedenle kazancımızı bilerek harcama yapmamız gerektiğini anlatan bir atasözümüzdür.

Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz Atasözünün Anlamı Nedir:

Elindeki ile yetinmesini bilmeyen kişiler fazlasına sahip olamaz, olsa da elindekini kaybeder.

Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur Atasözünün Anlamı Nedir:

Bir şeye emek verip uğraşırsan yaptığın iş güzel olur. Fakat hiç uğraşmaz, emek vermezseniz zamanla o iş çok kötü olur.

Başak büyüdükçe boynunu eğer Atasözünün Anlamı Nedir:

Kişi düşünce olarak olgunlaştıkça, kendini geliştirdikçe daha da ağırbaşlı olur. Nerde ne konuşacağını bilir, boş sözlerle zaman harcamaz.

Bir elin nesi var iki elin sesi var Atasözünün Anlamı Nedir:  

Tek başınıza olduğunuzdan bir şeylerin üstesinden gelmek zor olabilir. Fakat birlikte olduğunuz zaman bir çok şeyi rahatlıkla halledebilirsiniz. Birlikten kuvvet doğar, ağaç yaprağıyla gürler atasözleri bu atasözüyle Özdeştir.

Bir musibet bin nasihatten yeğdir Atasözünün Anlamı Nedir:

bir kişiye ne kadar çok öğüt verirseniz verin yaşadığı olumsuzluk ona en büyük ders olur. Söz İle  anlatmadığınızı kendisi yaşayarak öğrenmiş olur.

Bugünün işini yarına bırakma Atasözünün Anlamı Nedir:

günlük yaşamımızda bir çok işimizi başka bir zamana erteleriz. Fakat sonrasında işi yapmayı unuttuğumuzu, hastalık durumu gibi etkenlerle işi yapmayız. Halbuki işi zamanında yapmış olsaydık, iş bitmiş olacaktı. bu nedenle bugün yapacağımız işi mutlaka gün içerisinde halletmemeliyiz.

Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur Atasözünün Anlamı Nedir:

araya her ne kadar mesafeler, imkansızlıklar girse de insanlar hiç ummadıkları anda, hiç ummadıkları yerde karşılaşabilirler.

Davulun sesi uzaktan hoş gelir Atasözünün Anlamı Nedir:

bazı şeyler bizlere güzelmiş gibi görünse de işin içinde olanlar için bu durum hiç de güzel olmayabilir. örneğin marangozluk çok güzel bir meslek, bir hobi gibi düşünebilirsiniz fakat bir marangoza bu soruyu sorduğunuzda ağır ve yorucu bir iş olduğundan bahsedebilir.

Dost acı söyler Atasözünün Anlamı Nedir:

dostlar hiçbir zaman birbirlerini aldatmazlar. Karşı tarafın hoşuna gitmese de ona doğruyu olduğu gibi söylemek herkesin yapacağı iş değildir. Bir çok insan karşısındaki ile kötü olmamak için gerçekleri söylemez. Fakat dostlarımız her ne olursa olsun gerçeği söyler, hatamızı bizlere söyler.

El elden üstündür Atasözünün Anlamı Nedir:

sizin yapacağınız bir işi bir başkası daha güzel bir şekilde yapabilir ya da sizin düşüneceğini bir şeyi bir başkası daha güzel düşünebilir. Akıl akıldan üstündür atasözü ile benzerlik gösterir.

Kelin ilâcı olsa başına sürer Atasözünün Anlamı Nedir:

henüz kendisinin bir çare bulamadığı, kendisine fayda sağlayamadığı durumları bir kenara bırakıp başkalarına akıl veren insanlar için kullanılır. Halbuki bizlere yapmamızı söylediği şeyi Kendisi yapmamaktadır. Zaten söylediğinin bir faydası olsaydı önce kendi bundan faydalanırdı.

Keskin sirke küpüne zarar verir Atasözünün Anlamı Nedir:

öfkeyle hareket ettiğiniz zaman karşınızdaki kişiden daha çok kendinize zarar verirsiniz. Hiç istemediğiniz söz ve davranışlar yapar sonrasında pişman olursunuz. (Sık Kullanılan Atasözleri ve Anlamları)

Atasözleri ve Anlamları

Kimse ayranım ekşi demez Atasözünün Anlamı Nedir:

herkes elinde olan malı, satacağı malı över kimsede benim malım kötü demez. Aksine malını övdükçe över.

Komşu komşunun külüne muhtaçtır Atasözünün Anlamı Nedir:

Komşuluk da küçük gibi görülen şey bile ihtiyaç olabilir. Bir kimseyle komşuysanız hem sizin ona hem de onun size ihtiyacı vardır. Komşu olmak da zaten bunu gerektirir.

Köprünün altından çok su geçti Atasözünün Anlamı Nedir:

Şartların değiştiğini, şartların eskisi gibi olmadığını ifade etmek için kullanılan bir atasözüdür. Örneğin bir marketten bir ürünün fiyatını sorduğunuzda size bir fiyat verir. Aynı ürünü bir yıl sonra fiyatını sorduğunuzda başka bir fiyat verir. Çünkü aradaki bu bir yıllık süreçte ekonomide değişiklikler olmuştur yani köprünün altından çok su geçmiştir.

Körle yatan şaşı kalkar Atasözünün Anlamı Nedir:

yanında durduğunuz, beraber vakit geçireceğiniz kişilerin huylarını, alışkanlıkların zaman içerisinde farkında olarak ya da olmayarak sizler de kazanırsınız. üzüm üzüme baka baka karar atasözü ya da kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan atasözü bu atasözü ile özdeştir.

Lafla peynir gemisi yürümez Atasözünün Anlamı Nedir:

bir işi gerçekleştirmek için laftan ziyade icraat gerekir. Boş boş konuşarak, boş vaatlerde bulunarak hiçbir şeyi gerçekleştiremezsiniz.

Mal canın yongasıdır Atasözünün Anlamı Nedir:

insanın başına türlü felaketler gelebilir. bu felaketler sonrasında ilk önce canımız sağ kaldığı için dua ederiz. Daha sonra içse malımızı kurtarmanın telaşı içerisine gireriz. Çünkü hayat hala devam etmekte ve bizler yaşamak için bu eşyalara ihtiyacımız var.

Marifet iltifata tabidir Atasözünün Anlamı Nedir:

güzel bir iş yaptığınızda, yaptığınız bu işin takdir edilmesi gerekir. Takdir ettiğiniz işi yapan kişi daha da güdülenir ve çalışma azmi daha da artar. Aynı zamanda bu kişiyi toplum içerisinde de onere etmiş olursunuz.

Meyveli ağacı taşlarlar Atasözünün Anlamı Nedir:

üreten, çabalayan, mücadele eden kişiler toplum içerisinde daha çok yıpratırlar. yapıcı eleştirilerin yanında çok sayıda yıkıcı eleştiri alırlar.

Sel ile gelen yel ile gider Atasözünün Anlamı Nedir:

Emek harcamadan, haketmeden kazanılan para ya da mal mülk geldiği gibi gider anlamında kullanılır. Haydan gelen huya gider atasözü bu atasözü ile özdeştir.

Son pişmanlık fayda vermez Atasözünün Anlamı Nedir:

Günlük hayatımızda bir çok pişmanlıklarımız olur. bu pişmanlıklarımızı düzeltebiliriz. Artık iş son noktaya geldiğinde pişman olmanın bir önemi yoktur.

Su testisi su yolunda kırılır Atasözünün Anlamı Nedir:

Kişilerin içinde bulunduğu durum onu etkiler. Kötü olayların, kötü durumların, yasal olmayan işlerin içerisinde olan kişiler yine bu olaylar içindeyken zarar görürler. (Sık Kullanılan Atasözleri ve Anlamları)

Derslerde Kullanılan Atasözleri ve Anlamları

Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer Atasözünün Anlamı Nedir:

Günlük hayatta yaşadığımız bazı deneyimler bizlerin ders almasına sebep olur.

Taş yerinde ağırdır Atasözünün Anlamı Nedir:

Kişin,  değeri çevresinde daha iyi bilinir anlamında kullanılır.

Taşıma su ile değirmen dönmez Atasözünün Anlamı Nedir:

Bir şeyin kaynağına sahip değilseniz sürekli bir yerden temin etmekle iş yürümez.

Tatlı dil yılanı deliğinden  çıkarır Atasözünün Anlamı Nedir:

Güzel söz her zaman işleri yoluna koyar. Güzelce kibarca derdinizi anlattığınız zaman kimse kayıtsız kalmaz.

Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış Atasözünün Anlamı Nedir:

Bazen birilerine kızar, incinirsiniz fakat gel gör ki bu durumdan karşıdakinin haberi bile yoktur. Bu durumu ifade etmek için kullanılır.

Tebdil-i mekânda ferahlık vardır Atasözünün Anlamı Nedir:

Bazen mekan değişikliği yapmak bize iyi gelecektir. Uzun süre aynı mekanda kalırsak orası bize sıkıcı gelmeye başlar. Ama mekan değişikliği yaptığımızda bu durum bizi rahatlatır.

Tencere yuvarlanmış, kapağını bulmuş Atasözünün Anlamı Nedir:

Aynı özelliklere ve karaktere sahip kişilerin bir araya geldiği durumlarda kullanılan bir atasözüdür.

Tek kanatlı kuş uçamaz Atasözünün Anlamı Nedir:

Birlik ve beraberliğin önemli olduğunu vurgular. Ağaç yaprağı ile gürler,  bir elin nesi var iki elin sesi var, birlikte kuvvet doğar atasözleri bu atasözü ile özdeştir.

Mum dibine ışık vermez Atasözünün Anlamı Nedir:

Başkalarına yardımda bulunan kişi kendi yakınlarına yardım edemez anlamında kullanılan bir atasözüdür.

Namaza meyli olmayanın ezanda kulağı olmaz Atasözünün Anlamı Nedir:

Bir işi yapmak istemiyorsanız, gönülsüzseniz ayrıntıları ile ilgilenmezsiniz.

Ne ekersen onu biçersin Atasözünün Anlamı Nedir:

Kişi yaptığının karşılığını alır. İyilik yapan iyilik bulur, kötülük yapan ise kötülük bulur.

Nerede birlik, orada dirlik Atasözünün Anlamı Nedir:

Birlik ve beraberliğin olduğu yerde huzur vardır.

Öfkeyle kalkan, zararla oturur Atasözünün Anlamı Nedir:

Bir kişi sinir halinde bir karar aldığında önünü arkasını pek düşünmeyeceğinden yanlış karar alabilir. Keskin sirke küpüne zarar atasözü ile özdeştir.

Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir Atasözünün Anlamı Nedir:

Bir işin sonunun nasıl olacağı işin gidiş hatından belli olur.

Rüzgâr eken, fırtına biçer Atasözünün Anlamı Nedir:

Kişi yaptığının karşılığını görür. (Sık Kullanılan Atasözleri ve Anlamları)

Deyimlerle İlgili 10 Tane Cümle

Zamanla İlgili Atasözü ve Deyimler

Atasözleri ve Deyimler Online Test

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.