Değerler Eğitimi

Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor Ne Yapmalıyım

Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor Ne Yapmalıyım

Bu yazımızda Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor Ne Yapmalıyım sorusuna birlikte cevap arayacağız.

Çocuğum okula gitmek istemiyor.Okula gitmek istememe genelde ilkokula yeni başlayan çocuklarda ortaya çıkan bir durumdur. Bir kısmı da üst sınıflarda devam eder. Çocuk okula gitmek istemiyorsa;

  • Anne babasına aşırı bağımlıdır. Anne babasına aşırı bağımlı olan çocuk ailesinden uzaklaşmak istemez. Yanında anne babası olmadığı zaman kaygılanırlar,korkarlar. Özellikle yeni ortama uyum sağlamada büyük güçlük çekerler. Burası bir okulsa eğer hiç tanımadığı insanlar,yabancı ortam çocukta okul fobisi oluşturabilir.
  • Okul fobisi vardır. Okul fobisi basite alınacak bir mesele değildir. Psikolojik bir olaydır. Çocuğun bu korkuyu yenmesi için çocuk psikiyatrisinden veya psikolojik danışmalardan profesyonel destek almak gerekir. Tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda bu korku daha da büyüyüp çocuğun akademik hayatını olumsuz etkileyecektir.
  • Çocuğun okulda akademik başarısı düşüktür. Okulda akademik başarı düşük olan çocuklar okula gitmemek,okuldan kaytarmak isteyebileceklerdir. Çocuk kendini yetersiz gördüğü için okul onun için olumsuz zamanların yaşandığı yer olacaktır. Bunun tespiti yapılıp çocuğa gerekli desteğin verilmesi ve çocuğun başarılı olduğu yönler keşfedilmelidir.
  • Çocuğa akran zorbalığı uygulanıyor olabilir. Çocuğa fiziksel yönden daha güçlü olan bir akranının zorbalık yapması çocuğu okuldan soğutabilir. Çocuk korktuğu için okula gitmek istemeyecektir. Bunun tespiti sınıf rehber öğretmeni ve aile tarafından yapılmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Çocuk öğretmenini sevmiyor olabilir. Öğretmeni ve okul yönetimi ile ortaklaşa çözüme gidilmesi gerekir.
  • Okul çocuğa ilgi çekici gelmiyordur.

Bu saydıklarımla birlikte çocuk okula gitmek istemediği zamanlarda iştahsızlık,karın ağrısı,mide bulantısı gibi fiziksel şikayetler meydana gelebilir. Bu şikayetleri aileler çocuk okula gitmemek için yalan söylüyor gibi algılasa da çocukta gerçekten bu şikayetler olabilir. Çok taviz vermemek gerekir. Tamam bugün okula gitme o zaman gibi cümleler kurup zaten okula gitmek istemeyen çocuğun ekmeğine yağ sürmüş olursunuz. Bunun çözümü öğretmen-veli-okul yönetimi-rehberlik servisinin ortak işbirliği yapılarak sonuca ulaşacaktır. Çocuğa taviz verirseniz ertesi gün de aynı şeyi yapmak isteyecektir ve okula gitmemeyi alışkanlık haline getirmek isteyecektir.

Hakan Sevgi

Toplumların Geleceğinde Çocukların Nasıl Bir Yere Sahip Olduğunu Nedenleriyle Anlatınız

Çocuk Eğitimi İle İlgili Güzel Sözler

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.