Değerler Eğitimi

Çocuk Eğitiminde Önemli Kurallar

Çocuk Eğitiminde Önemli Kurallar

Bu yazımızda sizlerle Çocuk Eğitiminde Önemli Kurallar çalışmasını paylaşacağız. Çocuklarımızı bilinçli eğitirken konulması ve uygulanması gereken kurallar vardır. Sizler için Çocuk eğitiminde uygulanması gereken kuralları paylaşacağız. Çocuk eğitiminde uyulması, uygulanması gereken 8 önemli kural.

  • Kurallar anlaşılır ve net olmalıdır. İstenilenin şeyin anlaşılır olmaması, çocuğun ne söylendiğini kavrayamamasına bu kuralı hayatına geçirememesine neden olacaktır. Ayriyeten konulan kurallar mümkün olduğunca az olmalıdır. Kuralların çok olması çocuğun sürekli kısıtlanma hissi yaşamasına sebep olacaktır. Bu nedenle konulan kurallar sizler için olmazsa olmaz, en önemli kurallar olmalıdır..
  • Anne, baba kuralları çocukla birlikte koymalıdır. Çünkü kuralı uygulayacak olan çocuktur. Kurallar inandırıcı, mantıklı ve geçerli bir sebebe dayandırılmalıdır. Kurala neden uyması gerektiği çocuğa hissettirilmeli ve uygun bir dille anlatılmalıdır.
  • Kurallar uygulanırken kesinlikle tutarlı davranılmalıdır. Kurallar bazen uygulanıp bazen uygulanmazsa çocuğun kafası karışabilir. Çocuk acaba kuralı uygulasam mı uygulamasam mı tereddütüne düşebilir. Aynı zamanda kurala uyulmadığında çocuk ne olacağını da bilmelidir. Sonuçları bilmemek çocuğun kurallara uymama davranışını tetikleyebilir.
  • Kurallar konusunda en önemli konulardan birisi de ebeveynlerin model olmasıdır. Doğal olarak uygulanan kurallar daha çabuk çocuk tarafından içselleştirilip hayata geçirilir.
  • Çocuklar  duyarak değil de gözlemleyerek öğrenmeyi daha çok severler ve bu durum daha etkili sonuçlar doğurur.
  • Çocuklara yapmaması gerekenleri yaptıklarında aşırı tepkiyle  uyarmak yerine, yapması gerekenleri yaptığında güzel bir dille teşvik edip doğru davranışı pekiştirmek daha doğru bir davranış olacaktır.
  • Kurallar bir tabu olarak algılanmamalıdır. Kurallar güncel tutulmalıdır.İşe yaramayan ve gelişime faydası olmayan kurallar acilen yeni kurallarla değiştirilmelidir veya tamamiyle kaldırılmalıdır. Sonuçta kurallar çocuğun gelişimi için bir araçtır ve amaç haline getirilmemesi gerekir.
  • Kurallar olabildiğince somutlaştırılmalıdır. Çocukların görebileceği bir yere resim, şekil ve sembollerden yararlanılarak somut hale getirilerek asmak, çocuğun yaşı büyükse  uygun durumlarda  karşılıklı küçük bir metin imzalayarak kuralları yazılı hale getirmek daha sonradan çıkabilecek anlaşmazlıkları engelleyip bu durumun önüne geçecektir.
  • Kural konulurken net olunmalıdır. Net olmak; bağırıp çağırma, öfkeyle söyleme, yüksek sesle ve sert bir şekilde söyleme, söylenmek demek değildir.

Sonuç olarak, kuralların uygulanması çocuklarla kuracağımız ilişkinin kalitesiyle doğru orantılıdır. Aile içinde olumlu, sıcak, güvenli, sevgi dolu bir ortamın oluşturulması, çocukların ebeveynlerin otoritelerine saygı göstermelerine ve kuralları daha kolay kabul etmelerine zemin hazırlayacaktır.

Eğitim Alanında Kullanılan Teknolojik Ürünler Hangisidir

Çocuk Eğitimi İle İlgili Güzel Sözler

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.