Değerler Eğitimi

Karamanoğlu Mehmet Bey ve Onun Türkçeye Katkıları İle İlgili Araştırma

Karamanoğlu Mehmet Bey ve Onun Türkçeye Katkıları İle İlgili Araştırma

Bu yazımızda Karamanoğlu Mehmet Bey ve Onun Türkçeye Katkıları İle İlgili Araştırma ödevi hakkında etmek olarak bilinmesi gerekenleri sizler için hazırladık. Öncelikle Karamanoğlu Mehmet Beyi tanıyalım.

Karamanoğlu Mehmet Bey Kimdir

Kendisi Anadolu’da kurulan Karamanoğulları Beyliğinin kurucusudur. Doğum tarihi hakkında kaynaklarda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Lakin 1280’de Konya’da vefat kayıtlarda yer almaktadır. Çevresindeki (Toroslar) Türkleri dil birliği ile bir araya toplayan Karamanoğulları gün geçtikçe daha da güçlenmeye başlamış ve Selçuklu İle Moğolların dikkatini üzerlerine çekmiştir.

Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türkçeye Katkıları Nelerdir

Karamanoğlu Mehmet Bey anadil olan Türkçenin kullanılmasını çok önemsemiştir.  Öyle ki 13 Mayıs 1277 yılında bir ferman yayınlamıştır. Fermanda“Bu günden sonra divanda, dergahta ve bargahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır. Defterler dahi Türkçe yazılacaktır.” Diyerek adeta bir dil devrimi yapmıştır. Çünkü o dönemde halk her nekadar Türkçe konuşsa da Selçuklular ve bir çok beylik resmî işlerde Farsça kullanılıyordu. Onun bu fermanı sonrasında bir çok beyliğe devlete örnek olmuştur. Aradan geçen yüzyıllara rağmen bizlerin de genel istediği bu yöndedir.

Karamanoğlu Mehmet Bey Kimdir Kısaca , Fermanı

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.