Değerler Eğitimi

Besinleri Saklama Teknikleri Nelerdir

Besinleri Saklama Teknikleri Nelerdir

Besinleri Saklama Teknikleri Nelerdir

Besinleri mevsiminde yemek en güzel olandır. Mesela domates. Yaz mevsiminde yenilen en güzel besinlerden birisidir. Kış mevsiminde manavdan domates almak doğru değildir. Hem tadı olmaz hem de kimyasala daha çok maruz kalmış olabilir. Peki kışın domates yemek için ne yapacağız. Tabii de hem teknolojinin gelişmesi hem de atalarımızdan gelen bazı yöntemlerle besinleri saklamak mümkündür. Şimdi kısaca o yöntemlere bakalım.

Dondurma:

Günümüzde en sık kullanılan yöntemlerin başında gelir. Öyle ki hemen hemen herkesin evinde buz dolabı bulunmakta bununla da kalmayıp derin dondurucular da artık herkesin evinde bulunmaktadır. Özellikle yazın domates, biber gibi bahçe ürünlerini dondurmak, etlerimizi dondurmak İçin kullanırız.

Kurutmak: 

Özellikle Anadolu’da çok kullanılan bir yöntemdir. Kayısı, elma gibi besinler kurutularak lezzetli bir hal alırlar. Kurutma işlemi güneş altında direkt yapılacağı gibi fırınlama yöntemi ile de yapılabilir.

Konserve:

Annelerimizin, teyzelerimizin en çok kullandığı yöntemlerden birisidir. Özellikle yaz aylarının sonu, sonbaharın başında hemen hemen her evde  tatlı bir konserve telaşı başlar. Besinler (domates, biber) pişirilİp cam kavanoz içine konarak kapağı hava almasın diye sıkıca kapatılır. Ve kışın afiyetle yenir.

Tuzlama:

Göçebe toplumdan bize kalan en güzel miraslardan birisidir. Tuzlama yöntemi ile besinler uzun süre güvenle saklanır.

Pastörize Etmek:

Süt ve süt ürünleri doğru muhafaza edilmediğinde ve peynir gibi süt ve süt ürünleri hazırlandığında daha güvenli olması ve bazı hastalıkları önlemesi için pastörize işlemine tabi tutulur. Peki nedir pastörize? Besinler hızlıca ısıtılıp soğuması işlemidir.

Bunun dışında başka yöntemlerde yer almaktadır. Yukarıda belirttiğim yöntemler en sık kullanılan yöntemlerdir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.