Değerler Eğitimi

Kültürümüzde Kilimin Yeri ve Önemi Hakkında

Kültürümüzde Kilimin Yeri ve Önemi Hakkında

Kültürümüzde Kilimin Yeri ve Önemi Hakkında;

Türklerin kökeni Orta Asya’ya yani Türkistan’a kadar dayanır. Türkler Hunlar, Göktürkler ve kurdukları yüzlerce devlet, oba, boy ve diğer topluluklarla tarihte eşi benzeri bulunmaz köklü bir kültür oluşturmuşlardır. Eski Türklerin yaşam şekillerine baktığımızda göçebe bir hayat sürdüklerini görmekteyiz. Göçebe hayat ise beraberinde Türklerin günlük hayatını çok önemli bir şekilde etkilemiştir. Giyim kuşamları, barınma alanları, yeme içme kültürü hep bu göçebe hayata göre şekillenmiş ve Türk kültürünün temelleri atılmıştır.

Barınma ihtiyacını çadırlarda karşılayan Türkler doğa ile iç içe yaşadıklarından kendilerince bir takım tedbirler almışlardır. Yırtıcı hayvanlardan korunsalar da soğuk, çamur, böcek gibi canlılardan korunmak için kilim dokumaya ve çadırlarını bununla döşemeye başlamışlardır.

Başlangıçta yün iplerle dokunan halılar estetik zevk katılarak kök boyaları sayesinde renklenmeye başlamış. Kilim dokuyan kadınlar zamanla duygularını, sevdalarını, acılarını, ayrılıklarını yapmış oldukları farklı farklı motiflerle sergilemeye başlamışlardır. Zamanla kilim dokuma ticari bir sektör haline gelmiştir. Kullanılan boyaların renkliliği ve kalıcılığı, işçilikteki ustalık ve sabır Tüm dünyada Türk kilimlerini bir adım öne çıkarmıştır.

Teknolojinin hızla gelişmesi ve hayatı kolaylaştıran, ucuz eşyaların çıkmasıyla kilimcilik yok olmaya gelen bir sanat halini almıştır. Günümüzde kültürel değerlerimizi ön plana çıkaran her türlü etkinliğin içinde Türk kilimlerini görmek mümkündür. Türk kilimlerinin yeniden hepmizin evine girmesi ve estetik hazzını hepimizin yaşayabilmesi için çanta, duvar dekoru gibi farklı farklı eşyalara da bürünmektedir.

Değerler Eğitimi

Anadolu’da Kilim İle ilgili Konuşma Örneği

Türk Halı ve Kilimlerinde Kullanılan Başlıca Motifleri

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Salak