Değerler Eğitimi

Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar ve Gençler Üzerindeki Etkileri

Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar ve Gençler Üzerindeki Etkileri

Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar ve Gençler Üzerindeki Etkileri;

Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Yazımıza başlamadan önce şunu ifade etmekte yarar görüyorum. Bilgisayar oyunları bir öcü değildir. Her çağın kendine has oyunları, eğlence anlayışları eskiden beri olagelen bir şeydir. Teknolojinin her alanda hayatımızın tam merkezine geldiği bir dönemde oyunlarda bundan nasibini alacaktır. Burda önemli olan hayatın her aşamasında olduğu gibi seçici olmak çok önemlidir. Tüketim cağı dediğimiz bu dönemde her önümüze geleni tuketmemeiz gerekir. Bilgisayar oyunlarında da dikkat etmemiz gereken bazı durumlar vardır. Mesela şiddet içerikli, olumsuz davranışlar sergileyen, kişiyi kin ve nefrete bulaştıran oyun ve türevlerinden uzak durmak gerekir. Bunun dışında zeka gelişimine katkı sağlayacak, analitik düşünme becerisini geliştirecek oyunlar da yine abartıdan uzak oynamada sıkıntı yoktur.

Bilgisayar oyunları çıktığı ilk günlerden itibaren , bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileri üzerine derin bir araştırma başlatılmıştır. Yapılan bu araştırmalar, bilgisayar oyunların hem olumlu hem  de olumsuz etkilerinin olduğunu tespit etmişler. Bu tespit çocukların yaşlarına, gelişimlerine uygun oyunlar oynayıp oynamadıklarına ve oyunlara harcadıkları zamana göre farklı sonuçlarını ortaya koymuştur.

Şimdi isterseniz oyun oynamanın olası artıları –eksilerine ve bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerindeki etkilerine nelermiş onlara bir göz atalım.

Sizce Bilgisayar Oyunları Yararlı Mı Zararlı mı buna göre siz karar verin ?

Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki olumlu Etkisi

  • Bilgisayar oyunları oynamak, çocukların algısal ve bilişsel yeteneklerin ve motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
  • Bilgisayar oyunları oynarken, çocuklar bu oyunlar vasıtasıyla problem çözme becerisi kazanır, ekip çalışmasını öğrenir, arkadaşları ile uyum içerisinde olur ve algısı daha açık olur. Ayrıca, bu oyunların çocukların kısa süreli hafızanın gelişmesine büyük katkısı vardır. Bilgisayar oyunları oynamak, çocuklarda daha hızlı ve doğru kararlar almalarını gerektirir, böylece karar verme becerileri de dolaylı yoldan gelişmiş olur.
  • İnteraktif bilgisayar oyunları sayesinde diğer  yarıştığı oyuncular arasında en iyisi olmak için çocuğu bol bol  pratik yapmaya daha çok sebep olur. Oyun oynamak, daha sonra oyun stratejileri tasarlamak ve oyunlarda kazanmak, çocuğa başarı duygusu tattırır ve çocuğun kendine olan güvenini artırır.
  • Rochester Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre; ‘Oyun oynayanlar, odaklılık, hız, çoklu görev, vizyon ve doğruluk içeren testlerde, diğerlerine ve oyun oynamayanlara göre daha iyi performans göstermektedirler.’ Buna göre, bilgisayar oyunları oynamak, çocuklara daha çok konsantre olmayı, plan yapmayı, amaca ulaşmak için farklı stratejiler tasarlamayı ve karışık durumlarla nasıl baş edebileceklerini öğretmektedir.
  • Bilgisayar oyunları dediğimiz bu sanal dünya, eğitimin bu yüzyıldaki geleceği olarak, öğrencilere rekabetçi dünyada öğrenmek ve başarılı olmak için interaktif, sanal bir yol sunmaktadır.

Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki olumsuz Etkisi

  • Bazı bilgisayar oyunlarının çocukların fiziksel sağlığı üzerinde olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Saatlerce hiç kımıldamadan oturarak video oyunu oynamak beraberinde obezite, uyku rahatsızlıkları, baş ağrıları, kuru gözler, karpal tünel sendromu (el bileği rahatsızlığı), kas hastalıkları ve aynı zamanda iskelet düzensizlikleri gibi risklerin artmasına sebep olabilir. Sağlık üzerindeki diğer etkiler ise , kalp hızında artış ve yüksek kan basıncı olarak sayılabilir.
  • Yapılan bir çok  araştırmada, şiddet içeren, şiddet temalı  bilgisayar oyunları ile çocukların agresif davranışları arasında sıkı bir ilişki olduğunu bizlere açıkça göstermiştir. Oyun içinde bolca ateş etme ve öldürme davranışları bulunan oyunlara düşkünlük, çocuklarda öfke, saldırgan ve agresif davranışların artmasını dolaylı yoldan ortaya çıkarmaktadır.
  • Bilgisayar oyunları oynayan ve bu oyunlarda kazanan çocuğun morali de artmaktadır. Calgary Üniversitesi’nin şiddet içeren bilgisayar oyunları oynayan 9-15 yaş arası çocuklar üzerinde yaptığı online ankete göre, bu oyunlar zorbalık, küfür etme, akranlarına veya kardeşlere dayak atma gibi eğilimlerin artmasına neden olmaktadır.
  • Zamanının çoğunu video oyunu oynayarak geçiren, oyun bağımlısı olan ve derslerini aksatan çocukların, zayıf bir akademik performans sergiler.

Bilgisayar oyunları sizce yararlı mı zararlı mı ? Yorum bölümüne bu konudaki fikirlerinizi yazabilir bizimle paylaşabilirsiniz.

Değerler Eğitimi

Oyun Kavramı Size Neyi Çağrıştırıyor, Oyun Deyince

Çelik Çomak Oyunu Nasıl Oynanır

Teknoloji Bağımlılığı (Afişli)

Etiketler:

Yorumlar
  1. Zeynep dedi ki:

    Bence zararlı

  2. ECE dedi ki:

    Bilgisayar oyunlarının bazıları yararlı bazıları ise zararlıdır.

    1. LEMAN dedi ki:

      Bence de öyle

    2. Beyza dedi ki:

      Bece de yararlı yanları varsa zararlı yanları varsa, zararlı yanları da vardır.

  3. Anonim dedi ki:

    Bence zararlı

  4. Anonim dedi ki:

    aslında bazı oyunlar vardırki çocuğunuzu piskolejikmen etkileyebilir çocuklarınıza oyun oynarken takip edin onları yalnız bırakmayin benim başıma geldi çocuğum 2 senedir mavi balina oyunu oynuyordu ve

    1. galip58.06.47 dedi ki:

      Çok haklısınıziz

    2. Ünlü dedi ki:

      Evet çok kötü bir oyun

  5. ZERDA dedi ki:

    Bence bazılarımız bilgisayar oynamayı çok fazla abartarak oynuyorlar buyüzden bilgisayar oyunları hep zararlı görünüyor oysa bilgisayarın yararlarına vardır.☺

    1. galip58.06.47 dedi ki:

      bağımlılığın her türlüsüne karşıyız. Bilgisayar oyunları da bağımlılık haline geldiyse sıkıntı var demektir

  6. nisa dedi ki:

    Dediğin gibi yeri gelince yarar yeri gelince zarar

  7. gül dedi ki:

    bencede öyle

  8. zehra dedi ki:

    aynen haklısınız arkadaşlar

  9. zehra dedi ki:

    bencede zararlı

  10. zekalı dedi ki:

    bence çok zararlıdır çünkü çocuk bilgisayar oyunu oynadıktan sonra daha bırakmak istemez ve arkadaşlarıyla iletişimi kopar