Değerler Eğitimi

Tanrı Misafiri Sözü Neyi Çağrıştırır

Tanrı Misafiri Sözü Neyi Çağrıştırır \ Türk kültüründe misafirin önemi

Tanrı Misafiri Sözü Neyi Çağrıştırır \ Türk kültüründe misafirin önemi;

Misafirlik Anadolu’da çok önem verilen bir değerdir. Özelikle kırsalda hangi kapıya giderseniz gidin insanlar sizi güler yüzle karşılar. Evine buyur eder. En güzel yemekleri hazırlamak için birbirleri ile yarışır, misafirini rahat ettirir. Hala günümüzde küçük ilçe ya da kasabalarda otel bulamazsınız. Mutlaka bir kişi sizi konuk eder. Özellikle köylerde ve ilçelerde düğün cenaze için uzaktan gelen kişileri orada yaşayanlar evlerine götürür, kimse zor durumda kalmaz.

Misafirlik bizim kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Öyle ki misafire tanrı misafiri diyecek kadar misafirliği yüceltiriz.  Misafirin, darda kalanın Allah’ın bizler için bir imtihanı olarak kapımıza gelir. Onu en iyi şekilde ağırlamak Allah’ın darda kalan kulunun sıkıntısını gidermek olur. Eski kültürümüzden beri insanlarımız misafire hep bu gözle bakarlar. Hatta öyle değer verilir ki misafir tanrı misafiri olarak kabul edildiğinde, ellerindeki en kıymetli yiyeceklerini bile büyük mutlulukla paylaşırlar. Mesela köydeki bir aile günlük yumurta ihtiyacını karşılayan tavuğunu hiç düşünmeden keserek misafirine ikram eder. (Tavuk yemeği Köylerde en önemli yemeklerden birisidir. Bunun için bu yemeği tercih ederler. Hem de tavuklarından vazgeçerek). Anadolu’da misafir olarak bir eve gittiğinizde en güzel yatağı size verirler. Çünkü misafir tanrı misafiridir, onu en iyi şekilde rahat ettirmek gerekir.

Yazının başında da ifade ettiğim gibi misafirlik bizim en önemli değerlerimizden birisidir. Misafire gereken ilgi ve hürmeti göstermeliyiz. Maalesef günümüzde özellikle de şehirlerde misafire gereken ilgi ve değer verilmediğini görmekteyiz. İnsanların apartman daireleri arasına sıkışması, eş dost ziyaretlerini unutması, kişilerin bireyselleşmesi maalesef kültürümüzün en çok önem verdiği konulardan birisi olan misafirliği bitirmektedir. Evinize bir misafir geldiğinde asla öf niye geldi, nerden çıktı bu demeyin. Mutlu olun onu en güzel şekilde ağırlayın. Unut ayın ki o TANRI MİSAFİRİ.

Değerler Eğitimi

Misafirlikle ilgili Kompozisyon Örneği

Misafirperverlik İle İlgili Kompozisyon Örneği

Misafir On Kısmetle Gelir Birini Yer Dokuzunu Bırakır

Misafirperverlik Ne Demek, Misafirlik Atasözü, Özlü Söz

Misafirlik Adabı ve Akrabalık İlişkileri

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.