Değerler Eğitimi

Güzel Sanatlar Nelerdir, Güzel Sanatlar Hakkında

Güzel Sanatlar Nelerdir, Güzel Sanatlar Hakkında

Güzel Sanatlar Nelerdir, Güzel Sanatlar Hakkında;

Yazımıza geçmeden önce isterseniz sanat ne demek ona bakalım;

Sanat: İnsanın içindeki estetik duyguyu dışa vurma, başkası ile paylaşma ve zevk oluşturmaya sanat denir. İnsanın içindeki estetik duygularını paylaşımını farklı farklı metodlarla ortaya koyar bu da sanat dallarının gelişmesini, yeni sanat dallarının ortaya çıkmasına neden olur.  Sanatın özünde maddi bir beklenti yoktur. İnsana zevk vermesi öncelikli amaçtır.

Güzel Sanatlar , Güzel Sanatlar Sözünden Ne Anlıyorsunuz

Edebiyat: Duyguların kelimeler, cümleler vasıtası ile dışı vurumu, kelimelerle yapılan sanat olarak tanımlanır. Edebi eserler insana bir haz, bir mutluluk verirler.

Resim: Kalem, fırça ve boyalarla duygularını ressam dışa vurar.

Heykel: Tabiatta olan varlıkları bir silüette canlandırmaktır. Heykelin temelinde benzetme olsa da özgünlüğü yakalamak her sanat dalında olduğu gibi heykel sanatında da önemlidir.

Mimarlık: İnsanın hoşuna gidecek, insanda estetik bir zevk oluşturacak yapıların yapılması ile ilgili sanat dalına denir.  Camiler, saraylar, alışveriş merkezleri…

Musiki: Duyguların notalarla dışa vurulduğu sanat dalıdır.

Tiyatro: Duyguların dışa vurumu olan bir hikayeyi sahnede dekor, kostüm vb. şeylerin eşliğinde canlandırıldığı sanattır. Güzeli ortaya çıkarma, beğenileri ön planda tutma vardır.

Dans: Müziğe ya da ritme uyularak yapılan ritmik hareketlere denir. Beğeni oluşturma, haz alma vardır.

Sinema: Bir olayın kameralar vasıtası ve rol yaparak izleyici ile buluştuğu, izleyicide yogun bir haz ve estetik duygu oluşturan eserlere denir.

Fotoğrafçılık: Uygun zaman ve uygun ışıkta doğayı, bir olayı, bir kişiyi, manzarayı ya da absürd durumları fotoğraflama sanatıdır.

  • Ayrıca sanatları sınıflama yapacak olursak;
  • Geleneksel sanatlar
  • Fonetik sanatlar
  • Göze ve görmeye dayalı sanatlar:

Güzel sanatlar bir toplumu, geliştiren onu toplumu medeniyet seviyesine ulaştıran yegane unsurlardandır. Gelişmiş medeniyetlerin özünde güzel sanatlara önem verildiğini, sanatçıyı değerli kıldığıni görmekteyiz.

Her yapılan, ortaya konan ürünü de sanat olarak algılamamak gerekir. Estetik bir kaygının olmadığı, bir haz oluşturmayan eserler sanat değildir. Zaten gerçek sanat eserlerine baktıysak cağı aşan eserler olduğunu görmekteyiz.

Sizlerde bir sanat eseri ile uğraşacaksanız, vereceğiniz eser estetik duygu taşısın, ve çağının ötesine taşınması gereksin.

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.