Değerler Eğitimi

Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anne- Babalar olarak hepimizin temennisi hem ruhsal açıdan hem bilişsel açıdan hem de sosyal açıdan sağlıklı çocuklar (Bireyler) yetiştirmektir. Peki ruhsal, bilişsel ve sosyal açıdan sağlıklı çocuklar yetiştirmek için anne-babalara hangi vazifeler düşüyor kısaca maddeler halinde bakalım.

  • Yapılan en büyük yanlışlardan biriside çocuğu bir başkası ile kıyaslamak. (bak komşunun oğlu Ali sınavdan kaç almış, sen niye amcaoğlun gibi düzenli değilsin…) Örnekleri çoğaltmak mümkün. Belki şuan bunu okurken çocuğunuzu kimlerle kıyasladığınız aklınıza gelir. Kıyaslama maalesef çocuğun benlik algısı olumsuz etkiler.
  • Çocuk koşulsuz sevilmeli. Yaptığımız en büyük hatalardan biriside sevgizi bir koşula bağlamaktır. (Şöyle yaparsan seni severim, bak şu hareketi yaparsan seni sevmem…) . Örneği çoğaltmak mümkün. Bu tür söylemler çocuğu ruhsal açıdan olumsuz etkiler. Bu ifadelerden kaçınmak gerekir.
  • Nasıl hayatta kötüyü görmek yerine hep iyiyi görmek gerekiyorsa çocuğun eğitiminde de bu böyledir. Gündelik hayatta çocuğumuz olumlu olumsuz birçok davranışta bulunabilir. Bizler çocuğun yaptığı yanlış davranışlardan ziyade olumlu davranışlarını ön plana çıkaralım.
  • Çocukları kendimizin bir kopyası olarak görmekten vazgeçmeliyiz. Çocuğun da bir birey olduğunu bilip ona göre davranmalıyız. Farklı kişilik özelliklerine saygı göstermeliyiz.
  • Ortam çok önemlidir. Çocuğun gelişimi için en uygun ortam kuşkusuz duygularını, fikirlerini rahatça ifade edebileceği bir ortamdır. Evinizde ki disiplin havası, iletişim havası çocuğun duygularını ifade etmesinde engel oluşturmasın.
  • Yapılan hatalardan birisi de kuşkusuz çocuğa gelişimine uygun olmayan kurallar koymaktır. Çocuklarınıza kurallar koyarken onların gelişim düzeyini göz önüne alın. Koyduğunuz kuralın mutlaka gerekçesini onun anlayacağı şekilde anlatın. Böylece çocukta kuralı benimsemiş olur. (Okuldan gelince ellerini mutlaka yıkamalısın; çünkü temizlik bizleri hastalıklardan korur.)
  • Daha önce çocukların bir birey olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenledir ki çocuklarınıza karar verme davranışı kazandırın. Çocuğun rahat karar vermesi için ortam sağlayın.
  • Günlük yaşamında çocuklarımız bir çok sorunla karşılaşacaktır. Onların problem çözme becerilerini geliştirin. Geliştirici materyaller kullanın. (Mesela puzzle gibi zeka oyunları gibi ya da basit deneyler gibi etkinlikler yapın.)

Ayrıca;

  • Evdeki rahat ve mutlu ortam çocuk için çok önemlidir. Mutlu bir ev ortamı oluşturun. Eşinizle, başka birileri ile tartışmalarını mümkünse kendi odanızda, çocukların duymayacağı, şahit olmayacağı biçimde yapın. Sizin olumsuz tavırlarınız evde huzursuz bir ortam oluşturabilir bu da en çok çocuğu olumsuz etkiler.
  • Yaptığımız en büyük hatalardan birisi de çocukla nitelikli zaman geçirmememiz. Çocukla zaman geçirmeye odaklanmaktan ziyade kaliteli zaman geçirmeye bakalım. Mesela çocukla beraber çizgi film izlemek çocukla zaman geçirmek anlamına gelmez. Fakat basit bir etkinlik yapmak çocukla iyi vakit geçirmektir.
  • Çocuklarınızla iletişim kurarken (aslında herkesle iletişim kurarken) göz teması kurun, o konuşurken onu dinleyin; umursamaz olmayın.
  • Bağımsız davranışlarda bulunabilsin. Aşırı koruyucu olmayın. (Mesela bakkala, markete gidebilsin tek başına)
  • Çocuklarınıza gelişimlerine uygun sorumluluklar verin. (Yemek hazırlarken tabak götürebilir, ya da sofrayı toplamaya yardım edebilir. Baba evde basit tamir işleri yapıyorsa o da basit görevler verebilir.)

Yukarıda verdiğimiz davranışlar ve örneklere göre kendinizi 1her maddede on puan üzerinden puan verin ve sonuca bakın ve kendinizi değerlendirin.

Ebeveyn Tutumları Öz Değerlendirme

DAVRANIŞLAR PUAN
Kıyas yapmayın (10p)
Koşulsuz Sevin (10p)
Olumlu Davranışları Ön Plana Çıkar (10p)
Birey olarak davran ve saygı göster (10p)
Duygularını rahat ifade edeceği ortam sağla (10p)
Gelişim düzeyine uygun kural ve açıklaması (10p)
Karar verme davranışı kazanma fırsatı (10p)
Problem becerisi geliştirmek için ne yapıldı (10p)
Nitelikli Zaman (10p)
Gelişimine uygun sorumluluk (10p)

En Büyük Değerimiz Çocuklarımızdır Değerler Eğitimi

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.