Değerler Eğitimi

Çocuklarda Cinsel İstismar Belirtileri

Her geçen gün çocuk istismarı ile ilgili birçok vaka meydana geliyor. Bir kısmı basına yansıyan ya da üstü kapatılan, olayın peşine düşülmeyen, ailenin farkında olmadığı vakalar. Çocukların hayatlarını karartan, onların fzksel ve ruhsal gelişimlerini yaralayan, kapatılması mümkün olmayan yaralar açıyor. Aileler de aynı şekilde bu durumdan mağdur oluyor. Tabi en önemlisi bir hayat, bir hayal daha son buluyor. Gelincik tarlasında bir gün daha soluyor. Çocuk istismarı o denli artış gösterdi ki insanlar artık maalesef duyarsizlasmaya başladı. Cezaların caydırıcı olmaması, insan onurunun yok olması, gerekli tedbirlerin alınmaması, ailenin ihmali gibi birçok sebep bu vakaların bir türlü gitmesine sebep oluyor.

Uzmanlar bir çocuğun cinsel istismara uğradığında bazı belirtilerin olacağını söylüyorlar. Şimdi isterseniz cinsel istismara uğrayan çocukta ne gibi değişmeler, belirtiler olur ona bakalım.

1) Genital bölgelerde meydana gelen kizariklar ve ağrılar,
2) Tuvalet yaparken görülen ağrılar,
3) Durduk yere alta kaçırmak,
4) Geceleri uyku sorunu yaşaması,
5) Uyku esnasında sayıklamalar ve kabuslar,
5) Sebepsiz, yere meydana gelen öfke patlamaları,
6) Daha önce olmayan birdenmeydana gelen farklı yer ve kişilerden korkmalar,
7) Kendine zarar vermeye başlaması,
8) Daha önceleri rastlanmayan fakat ileriki dönemlerde evden, okuldan kaçma durumları,
9) Gece yatak ıslatma,
10) Çocuğun eskiye oranla içine kapanık, suskun olması,
11) Cinsel organı ve cinsellikle ilgili bilgisinde ani artış.
12) Oyuncakları ile oynarken tavırlarından değişiklikler.
12) Vücudundaki, boyun bölgesinde morluklar…

Bu maddeleri daha da sıralamak mümkün. Bu maddelerden birinin olması yeterli değildir. Çünkü çocukta meydana gelen değişim ergenlikle alakalı, yeni edindiği bir arkadaş ile alakalı ya da farklı bir sebepten meydana gelebilir. Belirtilerin birden fazlasının uyması önemli. En önemlisi ise siz zaten çocuğunuzu tanıyorsunuz. Çocuğunuzdaki değişimi illa farkedeceksiniz. Çocuğunuza belli etmeden gözlemler yapın sağlıklı kararlar alabilirsiniz.
Çocuklarımız bizlerin yarınları, geleceği. Onlara sahip çıkalım. Sadece cinsel değil her türlü istismara fırsat vermeyelim.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.