Değerler Eğitimi

Nusrat Mayın Gemisi Hakkında Bilgi

Nusrat Mayın Gemisi Hakkında Bilgi

Nusrat Mayın Gemisi Hakkında Bilgi ;

Bazı kaynaklarda Nusret Mayın Gemisi Diyerek de geçmektedir

  • Nusrat Mayın Gemisi 1911 yılında Almanya’nın Kiel Şehrinin Germania Tersanesinde inşa edildi.
  • 1914 yılında Osmanlı donanmasına Almanlar tarafından teslim edilmiştir.
  • Geminin Eni 7,4 metre
  • Geminin boyu 40 metre
  • Geminin sürati 15 mildi.
  • Dar alanda gösterdiği seri manevra yeteneğinden dolayı  Çanakkale Boğaz’ında görevlendirilmişti.

Nusret Mayın Gemisinin Hikayesi

Çanakkale Boğaz Harekâtı neticesinde Boğaz’dan düşman donanmalarına geçit vermemek amacıyla zaten önceden boğazı kesecek şekilde döşenmiş Alman mayın hatları yer almaktaydı. Fakat düşman güçlerinin hareketlerinin düzenli olarak izlenmesiyle önemli bir detay fark edildi. Daha sonra yeniden yapılan bir plan ile  7 Mart’ı 8 Mart’a bağlayan gece Nusrat Mayın Gemisi 26 mayını Erenköy Mevkiine kıyıya paralel döşeyecektir.Bu mevkiinin  seçilmesinin sebebi ise, grup grup Boğaz’a giriş yapan düşman zırhlılarının dönüş sırasında diğerlerine engel olmamak için geniş olan Erenköy Mevkiinde manevra yapmasıydı. Mayın Grup Komutanı Binbaşı Nazmi Bey ve Yüzbaşı Hakkı Bey önderliğinde Nusrat, gece yarısı demir alarak Çanakkale’den ayrıldı.

Daha sonra gemi bütün ışıklarını söndürülerek hedefe doğru ilerlendi.  O sırada devriye atan düşman devriye gemilerine yakalanmadan başarılı bir şekilde birer birer mayınlar döküldü. Geri dönüş yolculuğu da aynı gidişte olduğu gibi  tehlikeliydi. Daha önce dökülen mayınlar ve düşman gemileri de büyük bir tehdit oluşturuyordu. Başarıyla bu zor görev gerçekleştirildi.

On gün sonra yani 18 Mart 1915 günü düşman donanması boğazdan  saldırıya geçti. Savaş kontrollü olarak devam ederken bu esnada beklenmedik bir olay gerçekleşti. Mayın kontrolü neticesinde temiz olduğu sanılan Erenköy mevkiine yanaşan Fransız düşman zırhlılarına ait olan  Bouvet adlı gemi, ilk mayına çarptı ve yavaş yavaş battı. Bu gemi Çanakkale Savaşında batan ilk gemiydi.  Manevra yaparken Inflexible ve ardından Irresistable adlı İngiliz Savaş gemilerinin de mayına çarptıkları ve yan yatmakta oldukları rapor edildi. Üç büyük savaş zırhlısının kaybı (Bouvet, Irresistable, Ocean) ve dört tanesinin de  ( Inflexible, Gaulois, Suffren, Agamemnon) ağır yaralanması ile  düşman büyük güç kaybetmişti.

Nusrat’ın bu önemli görevi tarihi yeniden yazacaktı. Tarih değişecek, savaş uzayacak, bu topraklarda yeni bir ülkenin Cumhuriyetimizin tohumları atılacaktı.

İşte Nusrat ile başlayan bu dönüm noktası, Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, 57. Alay, Arıburnu Savunması, Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal’in ve silah arkadaşlarının üstün mücadelesi ve daha adını bilmediğimiz, sayamadığımız binlerce isimsiz kahramanın vatan sevgisi ile desteklenecek, 18 Mart 1915 ve 09 Ocak 1916 da Çanakkale‘nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya duyuracaktı.

Nusrat verdiği sözü tutmuş, görevini başarıyla tamamlamıştı.

Savaş sonrası Nusrat’a ne oldu?

1955 yılına kadar görevine devam eden Nusrat, sonrasında uzun yıllar kuru yük gemisi olarak görev yaptı. O limandan bu limana dolaştı, yük çekti, çile çekti. 1989 yılında Mersin’den Kıbrıs’a yük çekerken battı. 10 yıl batık şekilde kaldıktan sonra 1999 yılında çıkarıldı, fakat bu seferde jilet yapılması için parçalanmasına karar verildi.

Bu önemli değerimizin gözler önünde yok olmasını istemeyen Tarsus Belediyesi duruma el attı ve gemiyi Tarsus’a taşıdı. Orijinaline sadık kalınarak restorasyonu tamamlandıktan sonra 18 Mart 2003 yılında Tarsus Çanakkale Parkı’ndaki yerini aldı.

Değerler Eğitimi

Çanakkale Geçilmez Sözünden Ne Anlıyorsunuz

Etiketler:

Yorumlar
  1. sanane dedi ki:

    çok güzel ödev den kurtuldum

  2. Utku yaldız dedi ki:

    Güzel işime yaradı