Değerler Eğitimi

Eğitsel Oyunlar 3 (Çizgi Etrafında Oynanan Oyunlar)

Eğitsel Oyunlar 3 (Çizgi Etrafında Oynanan Oyunlar)

Eğitsel Oyunlar 3 (Çizgi Etrafında Oynanan Oyunlar)

Hendek Atlama Oyunu Nasıl Oynanır:

Oyuna başlamadan önce birbirine paralel olmayacak şekilde iki adet çizgi çizilir. Çizilen bu iki çizgide Bir ucun açıklığı 50 cm (Yarım adım), diğerinin ise 2 (2 adım) metre kadardır. (Göz kararı ayarlayınız.) Öğrenciler tek sıra olacak şekilde derin kolda dizilirler. Çocuklar ilk başta dar olan yerden atlamaya başlarlar.

( Başta aralık dar olacağından kolay atlayabilirler, fakat ileri doğru aralık 2 metreye kadar ulaşacağından atlamak zorlaşır. )

Atlayanlar sona kadar devam ederler. Atlayamayanlar ise yeniden kaldıkları yerden kendilerini denerler.

İtfaiyeci Oyunu Nasıl Oynanır:

Oyuna başlamadan önce birbirlerinden 15-20 metre uzaklıkta birbirine paralel iki çizgi çizilir. Bütün öğrenciler çizginin üzerine geçer ve yüzleri diğer çizgiye bakacak bir vaziyette beklerler. Karşıda bulunan çizginin biraz gerisinde ise seçilen bir öğrenci itfaiyeci olur ve “İtfaiyeci” olarak orada bulunur. Oyunun başında öğrencilerin hepsine 1’den 4’e kadar numara verilmiştir.

Örneğin İtfaiyeci ; “Yangın ! Yangın ! 1 numaralı istasyon ” diye bağırır. Öğrenciler içerisinde 1 numara verilen öğrenciler hemen karşı çizgiye kadar koşup geri dönerler. Diğer gruplar da bu şekilde çağırılır.

2 numaralı istasyonda yangın var dediğinde 2 numara olanlar karşı çizgiye koşar ve gelirler.

Bazense itfaiyeci ; ” Yangın ! Yangın ! Alarm var !” diye bağırır. İşte o zaman bütün öğrenciler (Numaraları ne olursa olsun) karşıya kadar koşup geriye dönerler.

Oyun bu şekilde devam eder. Arada öğretmen (oynatıcı kimse) itfaiyeciyi değiştirebilir.

Esir alma ve Esir Verme Oyunu Nasıl Oynanır:

Oyuna başlamadan önce oyuncular karşılıklı bir şekilde iki sıra olurlar. Sıranın birine diyelim diğerine ise B diyelim. Öğrencilerin arasında yaklaşık olarak 7-8 metre kadar mesafe bulunur. Her sıra sağdan itibaren numara sayar. A sıranın bir numarası karşı tarafa gider. O sıranın önünden geçerken bir kişinin herhangi bir yerine dokunur ve yakalanmadan kendi sırasına doğru kaçar. Kendisine dokunulan oyuncu ise bunu öbür sıranın hizasına kadar peşine düşer (kovalamaya başlar). Bu esnada Eğer oyuncuyu yakalarsa, yakalanan oyuncu B sırasına esir olarak gider, o sıranın en sonuna eklenir. Dokunulmadan kaçarsa B sırasındaki kovalayan oyuncu esir olur ve A sırasının en sonuna eklenir. Belli bir süre sonra hangi sıra daha fazla ise o taraf oyunu kazanır.

Hayvanat Bahçesi Oyunu Nasıl Oynanır:

Oyuna başlamadan önce bütün öğrenciler eşit olarak iki farklı gruba ayrılırlar. Aralarında 3-5 metre ara olacak biçimde karşılıklı olarak iki paralel çizginin üzerinde, yüzleri birbirlerine dönük olarak karşılıklı dizilirler. Bir grup kendilerine ( grup isimlerini kendileri belirler ) bir hayvan ismini alırlar. Daha sonra diğer gruba doğru yaklaşırlar. Üç dört adım kala ismini aldıkları hayvanın taklidini yaparlar. Karşı taraftan herhangi bir oyuncu ise bunun hangi hayvan olduğunu doğru tahmin ederse, hayvan ismi almış olan grup kendi çizgilerini geçinceye kadar kaçarlar, hayvanın ismini bilen grup kovalar. Yakalananlar, diğer yakalayan gruba geçer. Oyun sıra ile bu şekilde devam ettirilir.

Köpekler ve Top Oyunu Nasıl Oynanır:

Oyuna başlamadan önce bütün çocuklar gruplaşır ve sonrasında birer köpek ismi alırlar. Mesela;

Finolar,

Buldoklar,

Çobanlar,

Av köpekleri vb.

Hepsi bir çizgi üzerinde durarak tek sıralı safta toplanırlar. Çocuklardan biri bir voleybol topunu alır, bir grup köpeğin adını söyleyerek topu ileriye doğru yuvarlar. O ismi alan köpekler grubu topun peşinden (arkasından) topu tutmak için koşarlar. Daha sonra topu kim önce yakalarsa, o atıcı olur ve oyun bu şekilde devam eder.

Eğitsel oyunlar

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.