Değerler Eğitimi

Çok Bilen Çok Yanılır Kompozisyon Örneği

Çok Bilen Çok Yanılır Kompozisyon Örneği

Çok Bilen Çok Yanılır Kompozisyon Örneği

Çok Bilen Çok Yanılır Atasözünün Anlamı Nedir?

“insan ne kadar çok şey bilirse bilsin, bilmediği şey daha çoktur, çok bildiği için kendine çok güvenen kimse de sık sık yanılır” anlamında söylenir.

Eminim çevrenizde her şeyi bildiğini zanneden, her şeyden anladığını sanan tipler vardır. Bu insanlar bazen kibirli olur bazense hatalarının dahi farkında olmazlar. Bildiri bir konuda nasıl emin konuşuyorsa bu insanlar zamanla her konuda sanki çok iyi biliyormuş gibi konuşur dururlar.

Bilmediği bir konuda biliyormuş gibi konuşmak kişiyi bir çok yanlışa sürükler. Hatta bazen sadece kendini yanlışa sürüklemekle kalmaz tabir yerindeyse ipiyle kuyuya inenleri de zor durumda bırakırlar. Hele bu çok bildiğini zannedenler deneyimli insanların bilgilerini yabana atıp da sadece kendi doğrularını kabul etmeye başlarında işin rengi daha da değişir. Göz göre göre hataya düşer, yapılan yanlışları tekrarlamaya başlar. Örnek verecek olursak bir öğrenci düşünelim . Çok zeki, çalışkan ve başarılı. Bu öğrenci her şeyi ben biliyorum havasına girdiği zaman yanılabilir. Diyelim ki bisikletten bir konu acildi. Sizde bisikletle öyle içli dışlısınız ki sizin çok iyi bildiğiniz bir konuda sizi değil de kendini haklı görmeye, kendi bilgisinin doğru olduğunu iddia eder. Çok bilmek ve beraberinde kendini yükseklerde görmek her konuda en iyi kendisinin bildiğini düşünme yanlışına götürür.

Bilmek güzeldir. Fakat emin olmadığımız konularda kesin biliyormuş gibi konuşmamalıyız. Bu hem bizi hem de yanınızdakileri yanlış bilmeye yöneltir. Araştırmak, deneyimlerden faydalanmak ve mütevazı olmak önemlidir.

Not: Bu atasözünde bir eser de bulunmaktadıır.

Çok Bilen Çok Yanılır Kimin Eseri: Recaizade Mahmut Ekrem

Çok Bilen Çok Yanılır Türü Nedir: Tiyatro

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Siüüü2727