Değerler Eğitimi

Çocuğa Sabırlı Olmayı Nasıl Öğretiriz

Çocuğa Sabırlı Olmayı Nasıl Öğretiriz

Çocuğa Sabırlı Olmayı Nasıl Öğretiriz;

Sabır; yaşanılan her türlü acı, yoksulluk, haksızlık vb. üzücü, can sıkıcı,can yakıcı durumlar karşısında ses çıkarmadan sıkıntıların geçmesini, yok olmasını  bekleme erdemidir. Karşılaşılan zorluklara boyun eğmeden karşı koymak , haksızlıklar karşısında durup beklemek, düşünmek, anlık tepkilerden kaçınmak, acele etmeden yerinde ve zamanında olgun bir şekilde davranmaktır.

Sabır esasında özetlemek gerekirse; iradenin zaferidir. Er ya da geç meyve vereceğini bilerek kuru bir ağaca hiç bıkmadan su vermektir. Çöl kuraklığında sudan umudunu kesmeden susuzluğa dayanmaktır.Yaşanılan acılar karşısında dik durmak, pozitif enerjiyi kaybetmeden korumaktır.

 

Sabırlı Çocuk Yetiştirmek İçin Yapılması Gerekenler

  • Çocuklarınız evde oyuncaklarını toplama sabrını gösteremediği zaman “Bırak ben senin yerine hallederim.” asla demeyin.Çünkü  bu tavriniz bir dahaki sefere çocuğunuzun sizden aynı şeyi beklemesine sebep olacaktır.
  • Çocuğunuz yolda ağır ağır yürüdüğü zaman “ Öf sıkıldım, yoruldum, bunaldım,beni kucağına al.” dediğinde her seferinde onu sakın kucağınıza almayın. Bu şekilde davrandığınızda, kucağınıza aldığınızda her yürümekten sıkıldığında onu kucağınıza almanızı isteyecektir.
  • Çocuğunuz size bir şeyler anlatmaya çalışırken onu sabrederek dinleyin. “acele et, öf, hadi,seni dinleyecek vaktim yok, ne zaman bitecek.” gibi ifadeler kullandığınızda  bir dahaki sefere size bir şeyleri anlatmamayı tercih edebilir. Ya da sizi dinlemesi gerektiği zaman beklediğiniz sabrı maalesef gösteremeyebilir.
  • Çocuğunuz evde sofra kurma ya da herhangi bir konuda size yardım etmeye çalıştığı zaman sabırsız bir şekilde “Sen bırak, tamam yeter, çok yavaş hareket ediyorsun, hadi ama, ben yaparım.” gibi ifadeler kullanmayın. Sizin  bu davranışınız ondan yardım istediğiniz zaman “Hayır” cevabını duymanıza sebep olur.
  • Bir bardak su ya da ondan herhangi bir  şey getirmesini rica ettiğinizde “Bir dakika anne birazdan getireceğim, çok az işim var bitsin, beş dakikaya geldim.” Sözünü duydunuz ve “Seni bekleyene kadar ben hallederim, sen gelene kadar, seni mi bekleyecem ben kendi işimi hallederim” dediniz. Sizce çocuğunuz başka bir zaman istediğiniz şeyi size getirecek midir? Zamanla bu bir dakikalar, beş dakikalar artacaktır.
  • Çocuklarınızın kendi aralarındaki tartışmalarına başlangıçta müdahale etmeyin. Bu konuda eğerki siz sabırsızlık gösterirseniz  çocuklarınız her tartışmada çözüm yolu aramadan size başvuracak, problemlerini kendi aralarında çözümlemeyi maalesef beceremeyecektir.
  • Çocuğunuzun zevkle, mutlu olarak  yaptığı bir şeyi sırf sizin aceleniz olduğu ya da sabredemediğiniz için yarım bırakmasını ondan istemeyin. Bu şekilde davranırsanız eğer çocuğunuz hiçbir bir işte sebat (sabır) etmeyi asla başaramayabilir.

Devamı….

  • Çocuğunuz aldığı sorumlulukları yerine getirmesi noktasında sebat göstermesi gerektiğini anlatan anılarınızı onunla paylaşın. Hayatta aldığınız derslerin size ileride hangi konularda yardımı olduğundan onlara bahsedin.
  • İstediği bir şeyi  hemen gerçekleştirmeyin ondan bu durumu yapması ya da alması için ondan zaman isteyin. Bu süreç içinde beklemede gösterdiği sabrı övün onu güdüleyin.” Sabreden derviş muradına erermiş” sözü ile isteği zamanı geldiğinde yerine getirin. İstediğini elde etmede sabretmenin önemini ona vurgulayın.
  • Çocuğunuzla birlikte sabır isteyen işler yapın; mesela, balığa gidin, yürüyüşe çıkın, kurabiye pişirin, bir el işi yapın, puzzle yapın, satranç oynayın…
  • Kendisi için bir şey almak istediği zaman sizden para isterse paranın hepsini toplu olarak vermeyin. Paraya anında ulaşmasın. Biriktirmesi için haftalara böleceğiniz fiyatları beraber karalaştırın. Parasını tamamlamak için geçen zaman içinde sabrını destekleyen olumlu geri bildirimler verin onu güdüleyin.
  • Kullanacağınız farklı yöntemlerden birisi de Ona doğum gününden bir gün önce aldığınız hediyeyi verin. Sürprizin öğrenilmesine sabrı sabrı eklemenin zor olduğunu hatırlattıktan sonra hediyesini ertesi gün açmasını isteyin. Bu konuda göstereceği çabayı övün.
  • Çocuğunuzun yaşına uygun bir kitap alın. Kitabı okuduktan sonra kitabın sayfasını hatırlatarak okumada göstermiş olduğu sabra dikkatini çekin. İkinci kez alacağınız kitabın sayfasının ilk kitaptan biraz daha fazla olmasına özen gösterin. Kitap bitince onunla kitap hakkında konuşurken tekrar sayfa sayısına dikkatini çekerek göstermiş olduğu sabır için onu onurlandırın.

Aceleci, telaşlı ve sabırsız bir çocuk yetiştirmek isteyen ailelere de önerilerde bulunalım

Bunlar size tanıdık geliyor mu?

  • Çocuğunuz ödevlerini yaparken sabredemeyip onun yerine ödevlerini yapın.
  • Çocuğunuz alışveriş merkezinde ya da başka bir yerde kuyruğa girdiğinde ona kızın.neden zaman kaybettiğini sorun.
  • Yemek saatini beklemek istemeyen çocuğunuzun eline hemen bir şeyler tutuşturun. İstediğinin anında verileceğini öğrensin.
  • Alışveriş merkezinde aldırmak istediği şeyi almanızı sağlamak için ısrarla ağlayan ya da bağıran çocuğunuza “Rezil ettin bizi.” diyerek istediğini alın. Bir dahaki sefere aynı yöntemi deneyen bir çocuk için size garanti verebiliriz.
  • Başladığınız işleri bitirme sabrını gösteremeyip her defasında yarım bırakın. Çocuklarınızda sizi örnek alıp başladıkları işleri yarım bıraksınlar.

Karşılaşılan bütün zorluklardan hemen yılıp kaçmamak, sabretmesini bilmek insanları sonunda başarıya ulaştırır. Atalarımız boşuna Sabrın sonu selamettir dememişlerdir.

Sabrınız ve işbirliğiniz için teşekkürler.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.