Değerler Eğitimi

Birincil Kişili Anlatım Örneği, Birincil Kişi Anlatım Nedir

Birincil Kişili Anlatım Örneği, Birincil Kişi Anlatım Nedir

Birincil Kişili Anlatım Örneği, Birincil Kişi Anlatım Nedir (Kahraman Bakış Açısı)

Yazarın anlatılan olayın kahramanlarından birisi olduğu anlatım türüne kahraman bakış açısı ile anlatım ya da birincil kişili anlatım denir.

  • Yargılar ben ya da biz şeklindedir.
  • Geldim, geldik
  • Koştum, koştuk
  • Aşağı indim, Aşağı indik

Cümlede ben, biz, benim, bizim gibi yargılar bulunan cümleler birincil ağızdan ( Birincil kişili / Kahraman bakış açısı) anlatım cümleleri olur.

Birincil Kişili Anlatım Örnekleri, Kahraman Bakış Açısı Örnekleri

  • Daha yeni yola çıkmıştım ki birden evde cüzdanımı unuttuğumu far kettim. Arabadan indim ve eve gidip cüzdanımı aldım. (Gördüğünüz gibi yazar çıktım, fark ettim, aldım gibi yargılarda kendi kahraman olarak anlatmış.)
  • Ağır adımlarla işyerinden içeri girdim. Karşı koridorda yürüyen insanların bana şaşkın şaşkın bakmalarına aldırmadan, asansörün olduğu yere gittim. Asansörün kapısında arızalı yazıyordu. Bugün onca aksilik varken bir de bu eksikti. Hemen merdivenlerin olduğu yere doğru yöneldim. ( Gördüğünüz gibi girdim, gittim, yöneldim gibi ifadelerde yazar olayın kahramanı. Yani olayı kendi de yaşıyor. )
  • Onunla beraber yürüyorduk. Okuldan içeri girdik. Bizi okulun müdürü karşıladı. Müdür Beye durumu izah edip öğretmenler odasına doğru yürüdük. (Gördüğünüz gibi birincil ağızdan bir anlatım var. Yürüyorduk=biz, girdik= biz, yürüdük=biz, ben de olayın bir kahramanıyım.)
  • Akşam olmuştu. Ceketimi alıp lokantadan çıktım. Yağan yağmura aldırmadan taş kaldırımın köşesine basa basa yoluma devam ediyordum. İçim biraz olsun ürperse de duygularım karmaşıktı. (Yazar burada kahramanı kendisi yapmış. Kendisinin ağzından yani birincil kişi ağzından bu paragrafı oluşturmuş.)
  • Dağların yamaçlarına doğru koşarken birden ayağım büyük bir taşa takıldı. Önce ne olduğunu anlamadan sendelesem de daha sonra tepetaklak yere düşünce anladım. Canım çok yanıyordu. Elim ayağım titriyor, korkuyordum. Çok şükür ki kimseler görmemişti beni. (Burada olay yazarın başından geçiyor. Onun için birincil anlatımlıdır metin.)
  • Bugün Sivas’a gidiyoruz. Anadolu’nun o eski kadim şehrine. Sırtımızda çantamız, elimizde haritamız yola koyulduk. Yolda bizi ne bekliyor hiç bilmiyoruz. Tek bildiğimiz şey akşam üzere o kadim şehre giriş yapacak olmamızdı. (Burada gidiyoruz, yola koyulduk, bilmiyoruz gibi ifadeler olayın ben ve bir başkasının başından geçtiğini gösteriyor. Yani yazar da olayın içerisinde.

Değerler Eğitimi

Ders Programı Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli

Ders Programı Boş Şablon 3. Bölüm (10 Adet Türkçe)

Ders Programı Boş Şablon 2. Bölüm (9 Adet Türkçe) İNDİRR

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.