Değerler Eğitimi

Gölge Oyunları Hakkında Araştırma

Gölge Oyunları Hakkında Araştırma

Gölge Oyunları Hakkında Araştırma

Türklere, Cava ve Hindistan’dan, Çingene oynatıcılar yoluyla geldiği de iddia edilmektedir. Gölge Oyunları Hakkında Araştırma yapacağız.

Gölge Oyunu Nedir

Geleneksel  bir gürdür. Daha çok  hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya vb. figürlerin bir ışık (mum, lamba) önünde oynatılmasıdır. Gölgelerinin daha çok gerdirilmiş, beyaz bir perdeye, deriye düşürüldüğü gösteri sanatına verilen addır.

Gölge Oyunu Hakkında

Gölge oyunu, bazı kahraman ve karakterlerin perde üzerine ışık vasıtasıyla yansıtılarak sergilendiği oyuna verilen addır. Dünya edebiyatında da yer alan Gölge oyunu Türk  edebiyatında Karagöz oyunu ile aynı anlamı taşımaktadır. Gölge oyunu perdenin arkasında hazırladığı figürler ile  oynatan kişiye hayalci ismi verilmektedir.

Gölge Oyununun Tarihi

Kesin olarak nerede, hangi kültürde çıktığı, yeri ve hangi tarihte oynatılmaya başlandığı bilinmemektedir. Lakin yapılan bazı araştırmalara göre gölge oyunu  ilk olarak Çin ve Endonezya’da oynatıldığı tahmin edilmektedir. 8. yüzyıla gelindiğinde ise Doğu’dan gelen bazı gezginler tarafından Batıya aktarılmıştır. Daha sonra gölge oyununu tüm dünyada benimsendi.

Türklere, Cava ve Hindistan’dan, Çingene oynatıcılar yoluyla geldiği de bazı kaynaklarda yer almaktadır.

Türkler bu oyunu çok geliştirmiş Ramazan Eğlencelerinin, saray eğlencelerinin gözdesi haline gelmiştir. Osmanlı topraklarında her daim severek izlenen bir çok hayalci yetiştiren bir oyundur. Fakat günümüzde etkisini yitirmiştir.

Gölge Oyunundaki Tipler Hangileridir

Karagöz Ve Hacivatın Hayatı İle İlgili

Hacivat ve Karagöz Hakkında Bilgi

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    ben pek bişey anlamadım yazılardan ama anladığım kadarıyla gayet güzel gayette işime yarayacak gibi gözüküyor