Değerler Eğitimi

Regaip Kandilinin Önemi, Bilinmesi Gerekenler

Regaip Kandilinin Önemi, Bilinmesi Gerekenler

Regaip Kandilinin Önemi, Bilinmesi Gerekenler

Bu yazımızda İslam alemi açısından çok önemli bir gün olan Regaip Kandili hakkında Regaip Kandilinin Önemi, Bilinmesi Gerekenler konulu bir yazı hazırladık. Yazı derleme bir yazı olup kaynak olarak diyanet esas alınmıştır.

Regaip Ne Demek:

Regâip kelimesi köken olarak Arapça bir kelimedir. “reğa-be” kökünden gelir. “Reğa-be” kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, rağbet etmek, istediği şeye  karşı meyletmek ve istediğini elde etmek amacıyla çaba sarfetmek anlamına gelir.

Regaip Kandili Ne Zaman:

Üç Ayların ( Recep, Şaban, Ramazan) başı olan Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir.

Regayip Kandilinin Önemi:

Recep ayının ilk cuma gecesinde  Yüce Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Kuranda Regaip gecesi hakkında bir ayet yoktur. Fakat Regâip gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Resûlullah ümmetine şu duayı telkin etti:

اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان

“Ey Allâhʼımız! Recep ve Şâbânʼı mübârek eyle, Ramazanʼa mülâkî eyle / ulaştır.”(Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

Buyrulur:

“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebʼin ilk (Cuma)gecesi, Şabanʼın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir.” (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342) Bu sebeple Müslümanlar bu geceleri hep ihya etmişlerdir.

Kaynak: Diyanet

Kandil Gecesi Neler Yapılmalı

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.