Değerler Eğitimi

İbrahim Hakkı Hazretleri Kimdir Marifetname

1.994
İbrahim Hakkı Hazretleri Kimdir Marifetname

İbrahim Hakkı Hazretleri Kimdir

Bu yazımızda İbrahim Hakkı Hazretlerim Kimdir adlı başlığımızdan hareketle İbrahim Hakkı Hazretlerini ve onun en meşhur eserine değineceğiz.

İbrahim Hakkı Hazretlerinin Biyografisi

İbrahim Hakkı Hazretleri Ne Zaman Doğdu: 18 Mayıs 1703 Senesinde hayata gözleri açtı
İbrahim Hakkı Hazretleri Nerelidir: Erzurum ilinin Hasankale ilçesi.

İbrahim Hakkı Hazretleri Ne Zaman ve Nerede Vefat Etti: 22 Haziran 1780 senesinde Siirt ilinin  Tillo ilçesinde hayata gözlerini yumdu.

İbrahim Hakkı Hazretlerinin İlgi Alanları: İslami ilimler, astronomi, matematik, biyoloji, fizik ve psikoloji gibi sosyal ve pozitif ilimlere ilgi göstermiştir.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası Kimdir: Fakirullah

Kaynak: Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası, Fakirullah kimdir?

İbrahim Hakkı Hazretlerinin En Önemli Eseri:

Marifetmane

İbrahim Hakkı Hazretleri Hakkında Bilmemiz Gerekenler:

  • Erzurumlu İbrahim Hakkı, daha 7 yaşındayken Kur’an-ı Kerim’i ezberledi ve hafızlık unvanını aldı.
  • Manzum (Nazım)  ve düz yazı türünde yazılar yazmıştır.  Toplam on beş eser meydana getirmiş  olan İbrahim Hakkı Hazretleri Divan ve Marifetname eserleri içerisinde en önemli ve en bilindik olanlarıdır.
  • Hem tasavvufi hem de fen bilimlerine ait konuları eserlerinde işlemiştir.

Marifetname Kitabının Özellikleri

  • Marifetname adlı eserinde Güneş sistemi, sosyal olgular, soya çekim, dış görünüşün karaktere etkileri, tasavvuf gibi konuları işlemiştir. Bu yönü İle eser ansiklopedik bir özellik taşır.
  • Kitabın dili halkın anlayacağı bir biçimdedir.
  • 1757’de tamamlanmıştır.
  • Marifetname’nin birinci bölümü Fenn-i Evvel’dir. Yazar bu bölümde
    Allah’ın varlığını ve birliğini işledikten  sonra yalın ve bileşik cisimleri, yeryüzündeki madenleri, doğadaki bitkileri ve sonunda insanı anlatır. Daha sonra geometri konuları , astronomi ile ilgili bilgiler ve takvim konuları eserin bu bölümde yer alır. Ayrıca kitapta Coğrafyaya ait kısmında 100’den fazla ilin hangi enlem ve boylamda olduğunu bizlere açıkça göstermiştir. Bunların dışında yazar, “Hiçbir çağda yerin döndüğüne inananlar eksik olmamıştır.” demiştir.
    • Marifetname’nin İkinci bölümü fenn-i Sani’dir. Bu bölümde anatomi, fizyoloji gibi bilimler yer alır. Burada İbrahim Hakkı, insan vücudunu estetik bakımdan da incelemiş, araya beyitler sıkıştırmıştır. Vücut şekli, dış görünüş ile huy(Mizaç) arasında bir ilişki olduğuna inanmış ve bu inancını da şiirle anlatmıştır. Ayrıca bu bölümün sonunda ruh, sağlık ve ölüme ait detaylı anlatımlar vardır.
    •Kitabın  üçüncü bölümü olan fenn-i Salis, daha çok dini, ilahi ve felsefi konular ağırlıklıdır.
    • Kitabın son bölümü kırk sayfadan oluşmuştur. Bu bölümde
    İbrahim Hakkı Hazretleri daha çok adap konuları ile ilgilidir. Öğretimin yol ve yönteminin ne olduğunu, öğrencinin hocasına karşı nasıl bir tutum takınacağını ayrıca  ana ve babaya karşı saygı ve sevgi, akraba, hizmetçi, komşu, dost, halk ve bilginlerle görüşüp konuşma yolu ve adabından söz edilmiştir.
    • Marifetname, Arapça ve Farsça’ya da çevrilmiştir.

(İbrahim Hakkı Hazretleri Kimdir)

Tüm Biyografiler İçin Tıklayın

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.