Değerler Eğitimi

Diskalkuli Nedir (Matematik Öğrenme Güçlüğü Nedir)

Diskalkuli Nedir (Matematik Öğrenme Güçlüğü Nedir)

Diskalkuli Nedir (Matematik Öğrenme Güçlüğü Nedir)

Diskalkuli matematiği öğrenme güçlüğü olarak tanımlanabilir. Bizde bu yazımızda diskalkuli nedir yani matematik öğrenme güçlüğü nedir bu konu hakkında  bilgi vereceğiz.

Diskalkuli çocuklar, sayı ile ilgili kavramları anlamada zorluk çekebilir. Matematik başarısı için gerekli sembolleri ve işlevleri kullanmada sıkıntı yaşayabilir. Diskalkuli, çocukların matematik işlemlerini yapabilmesini etkileyebilecek  bir öğrenme konusudur. Ancak sadece çocukları okulda etkilemez. Günlük yaşamda da zorluklar yaratabilir. Diskalkuli matematik öğrenme güçlüğü nedir?

Diskalkuli Nedir?

Diskalkuli, çocukların matematikle ilgili görevleri yerine getirmesini zorlaştıran yaşam boyu devam eden bir durumdur. Disleksi Nedir,Nasıl Fark Edilir? Disleksi kadar iyi bilinmemekte veya anlaşılmamaktadır. Ancak bazı uzmanlar, bu öğrenme güçlüğünün de disleksi kadar yaygın olduğuna inanmaktadır.Uzmanlar, diskalkulinin kız çocukların veya erkek çocukların hangisinde daha yaygın olup olmadığından emin değillerdir.

Diskalkuli çocuklar, matematik olaylarını anlamada ve kavramada sorun yaşarlar. Matematiğin ardındaki mantığı anlayabilirler, ancak matematik problemlerini çözmek için neyi  ne zaman uygulayacaklarını bilemeyebilirler.Bu öğrenme sorununa sahip çocuklar, matematiğin bir çok konusunda sorun yaşarlar. Genellikle, en büyükle en küçük gibi nicelik belirten kavramları anlamazlar.

Diskalkuli pek çok isimle bilinmektedir. Bazıları bunu bir matematik öğrenme özürü olarak tanımlar. Doktorlar matematik bozukluğu derler. Ebeveynlerin matematik disleksi dediğini duyabilirsiniz . Ancak, matematik disleksi terimi yanıltıcı olabilir, diskalkuli ve disleksi aynı şey değildir. Diskalkuli matematik öğrenme güçlüğü nedir?

Diskalkuli Belirtileri

Diskalkuli farklı matematik zorluklarına neden olabilir. Bu nedenle belirtiler çocuktan çocuğa değişebilir. Çocuğunuzu gözlemlemek gözlem sonuçlarını öğretmenler ve doktorlarla paylaşmak için not almak çocuğunuz için iyi bir strateji ve destekleyici bir yoldur. Diskalkulinin belirtileri nelerdir?

  • Toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi dört işlem gerektiren (soru çok basit olabilir) problemlerde zorlanma, bu işlemlerde uzun süre düşünmek zorunda kalma.
  • Problemlerde sonuca ulaşmayı sağlayan işlem sırasını oluşturmada sorun yaşama.
  • Çarpım tablosunu ezberlemede zorluk çekme veya kısa süre içerisinde unutma.
  • Hafıza problemleri yaşama, basit hesap hataları yapma.
  • Matematiksel sembolleri birbiriyle karıştırma.
  • Sağ ve sol kavramını öğrenememe ve bu konuda sürekli hata yapma.
  • Dikkat bozukluğu yaşama, konsantre sıkıntısı yaşama.
  • Tarih, saat, zaman kavramlarına hakim olamada güçlük çekme.
  • Basit geometrik şekilleri öğrenme sıkıntısı yaşama.
  • İşlem yaparken parmak saymak zorunda kalma.
  • Günlük hayatta, alışveriş sonrasında hatalı para verme veya para üzerini hesaplayamama.
  • Bozuk para sayarken güçlük çekme.
  • Mantıksal ve stratejik oyunlarda sık sık hata yapma.

Yukarıdaki belirtilerin bir kısmını, tamamını veya benzerlerini çocuğunuzda gözlemliyorsanız bir uzmana danışmaktan çekinmeyin. Eğer çocuğun  zihinsel bir problemi yoksa bir takım yöntem ve egzersizlerle bu eksiklikleri büyük ölçüde gidermek mümkündür.

Hakan SEVGİ

Disleksi Nedir, Disleksinin Belirtileri Nelerdir

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.