Değerler Eğitimi

Paketlenmiş Ürün Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Paketlenmiş Ürün Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Paketlenmiş Ürün Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Hepimizin mutfağına paketlenmiş ürünler girmektedir. Peki Paketlenmiş Ürün Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz. Bu yazımızda bu soruya cevap arayacağız. Bildiğiniz üzere Fen bilgisi 4. sınıf konularında da yer alan bu durum aslında bizim için yaşamımız boyunca hayati öneme sahiptir.

Hemen hemen her gün evimize paketlenmiş ürün girmektedir. Paketlenmiş ürünler artık, hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Bugün hiç birimiz evimize paketlenmiş ürün girmesi mümkün değildir. Peki paketlenmiş ürün artık hayatımızın merkezindeyse ve bundan kaçamıyorsak ne yapmalıyız. Gelin hep beraber bu sorunun cevabını verelim.

  • Öncelikle paketlenmiş ürünü aldığınızda ambalajın sağına soluna iyice göz atın. Bir yırtık, deforme var mı göz atın. En küçük bir yırtılma ya da deforme varsa kesinlikle o ürünü almayın.
  • Hepimizin bildiği üzere ve yasal bir zorunluluk olarak ambalajlı ürünlerin üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi yer almaktadır. Ürünü alırken bu tarihlere dikkat edilmeli, zamanı geçen ürün varsa kesinlikle bu ürün alınmamalı. Ayrıca son kullanma tarihi geçen bir ürünü satma, bulundurmak da suçtur. Bir vatandaş olarak da insan sağlığı ile oynayan bu kişileri şikayet edin.
  • Gıdaların üzerinde mutlaka içerisinde neler olduğu, üretilirken hangi maddeler kullanıldı bunlar yazmaktadır. Bilinçli bir vatandaş olarak içerisinde doğrudan ya da dolaylı olarak sağlığa zararlı olan maddeler varsa bunları asla tercih etmemeliyiz. (Monosodyum glutamat (MSG), Sodyum Sülfüt, Suklaroz, yapay aroma ve renklendiriciler, glikoz gibi) Ayrıca bu zararlı maddeler bu şekilde yazılacağı gibi kod olarak da yazılır. Bu kodlardan kesinlikle uzak durmalıyız. (E951 , E621, E250, E251, E955, (E110), ( E102), (E122), (E124),  (E104), (E129), (E211), )si

Devamı…

  • Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı gerekli gıda üretim sertifakalarına sahip olan firmalara belge verir. Ayrıca üretimini onaylama kodu verir. Aldığımız ürünün üzerinde mutlaka Gıda ve Tarım Bakanlığının onayıyla üretilmiştir yazısını görmeliyiz.
  • Ayrıca ürünlerin üzerinde kalite standartlarına uygun olduğunu gösteren TSE belge onay numarası bulunması gerekmektedir. TSE onay numarası olmayan hiçbir ürünü kesinlikle almayın.
  • Yumurta alırken dikkat edilmeli en ufak bir çatlaklık varsa kesinlikle ürün alınmamalı.
  • Bazı gıdaların üzerinde kalite numarası olmakta ya da organiktir işareti ile sertifikası olmaktadır. Bu ürünleri tercih edelim.
  • Özellikle yurtdışı merkezli gıda ürünlerinin helal sertifikası olup olmadığını araştıralım. (Dini hassasiyetiniz varsa. Domuz ve domuz ürünlerine karşı.)
  • Dondurulmuş gıdaları mümkün olduğunca alışverişin sonuna saklamalı ve en kısa süre içerisinde eve giderek dondurucuya buzu çözülmeden atılmalı.
  • Et, tavuk gibi ürünler alırken yukarıda bahsettiklerimize dikkat etmeli bunun dışında farklı bir koku ya da renk gördüğümüzde hemen ürünü iade etmeliyiz.

Hayatımızın her alanını sarmış olan ambalajlı gıdalarda tamamen soyutlanmak zor olsa da en azından zaruri olmayan ürünleri almayalım. Çocuklara aldığınız paketli ürünlerin hemen hemen hepsinin çocukta ciddi zararlar verdiğini unutmayalım.

Sağlıkla kalın.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Umut dedi ki:

    Kaç yaşında emekli olabilirim düşün