Değerler Eğitimi

Kitap Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Kitap Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Kitap Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz

İyi bir okuyucu kitap okurken kendisine şu soruyu sorar: Kitap okurken nelere dikkat etmeliyiz. Elinize kitabı alıp okumak gerçekten okumak mıdır? Okumanın da bir çok yöntem ve tekniği vardır.

Okumaya başlamadan önce kendimizi motive etmeli ve gerçekten okumak için hazır olup olmadığımızı kendimize sormalıyız. Neden mi? Çünkü o kadar çok insan var ki eline kitabı alıp bir iki sayfa dahi okumadan bir köşeye atan. Dahası kitapçıdan tonla para verip bir hevesle aldığı kitapların yüzüne bile bakmayan. Peki ne yapmalıyız. Öncelikle kendimizi motive etmeliyiz. Daha sonra hangi türde kitap okumalıyız buna karar vermeli ve okuduğumuz türün özelliklerini iyi bilmeliyiz. Çünkü her edebi türün kendine has bir okuma yöntem tekniği, stratejisi vardır. Mesela bir hikaye okurken zihninizde yeri gelmeli hikayenin yaşandığı mekana yolculuk etmelisiniz. Bir masal okurken Kaf dağını düşlemeli Anka kuşunun sırtında seyahate çıkmalısınız. Ama bir makale okurken işler değişir. Hikaye okur gibi, masal okur gibi makale okumaz. Not alarak okuma yöntemini kullanmalı eleştirel okuma tekniği kullanmalısınız.

Okumanın bir çok yöntemi var;

  • Not alarak okuma
  • Göz atarak okuma
  • Özetleyerek okuma
  • İşaretleyerek okuma,
  • Tartışarak okuma
  • Eleştirerek okuma

Okumayı ne için yapacağınıza karar verdikten sonra bu yöntemlerden birisini seçin. Örneğin amacınız bir hikayeden zevk alıp okumak değil sadece o hikaye hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız özetleyerek okuma size yetecektir. Ya da bir paragraf sorusu çözerken hikaye okur gibi değil de işaretleyerek, önemli kavramların altını çizerek okumak gerekir.

Ayrıca seviyenize ve ilginize göre kitap seçimide önemlidir. Örneğin tarihi romanlar benim için çok eğlenceli gelir. bu nedenle tarihi bir romanı okurken hiç sıkılmam. Ama bilimsel içerikli yazılar beni sıkar. Araştırmam gereken özel bir durum yoksa keyfi olarak deneme, makale tarzı yazı ve kitaplar okumam.

Sonuç Olarak;

Çocuklarınıza kitap seçerken de bu önemli. Çoğun ilgisine göre kitap seçmeli aksi takdirde çocuğu okumaktan soğutursunuz. Ben en çok eleştirel okuma yöntemini severim. Özellikle bilgi kirliliğinin hat safhada olduğu şu günlerde her okuduğumuza körü körüne inanmamalı onu sorgulamalıyız.

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.