Değerler Eğitimi

Karakter Eğitiminin Temel Prensipleri Nelerdir

Karakter Eğitiminin Temel Prensipleri Nelerdir

Karakter Eğitiminin Temel Prensipleri Nelerdir

Karakter eğitimi eski dönemlerden beri önemlidir. Peki Karakter Eğitiminin Temel Prensipleri Nelerdir. Bu yazımızda bundan bahsedeceğiz. Unutmamak gerekir ki karakter eğitimin temelinde iyi bir yurttaş yetiştirmek önemlidir. Bu da çocukluk ve okul yıllarında geliştirilmesi gereken bir sorumluluk bilincidir. Şimdi maddeler halinde bakalım isterseniz.

  • Temel ahlaki değerlere ulaşmak, Temel ahlaki değerli yaşatmak İçin kişiyi teşvik eder.  Zaten karakter eğitiminin amacında da doğruluk, dürüstlük, merhamet, sevgi, sorumluluk, empati gibi Temel ve evrensel değerleri yaşatmak vardır.
  • Bilişsel, duyuşsal ve davranışsal olarak karakter eğitimin programı hazırlanmalı. Duygu ve davranış çok önemlidir. Karakter eğitimi duygu ve davranışı kapsayıcı olmalıdır.
  • Karakteri geliştirmek için akışına bırakılmış bir yaşam yerine üzerinde düşünülmüş, insiyatif kullanılmış, maksatlı bir yaklaşım gerektirir.
  • Okul karakterin oluştuğu, yoğrulduğu yer olmalıdır. Sınıf, koridorlar, oyun alanları, bahçe hepsi çocuk İçin Temel insani değerlerini yansıttığı, değerlerini davranışa dönüştürdüğü, değerlerin birebir yaşatıldığı mekan olmalıdır.
  • Aksiyona ihtiyaç vardır. En iyi öğrenme yöntemlerinden birisi de yaparak öğrenme yöntemidir. Bir grup içine girerek paylaşmayı,  kavga esnasında arabulucu olmayı, iş bölümü yapmayı okulda uygun senaryolar hazırlayarak davranış haline getirilmelidir. Yani teoride bilinen değerler davranışa dönüşmeli. Yeri geldiğinde arkadaşı İle tartışabilmeli, etkileşime geçebilmeli.
  • Etkili bir karakter eğitiminin temel prensibinde öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşım bulunur. İçsel bir bağlılık geliştirilir. Sorumlu davranışları yapan öğrencilere ödül ve ceza verilirken de onları gerçek sebeplerden uzaklaştırıcı olmamalıdır.
  • Karakter eğitiminde okuldaki tüm personel ahlaki değerlere ve sorumluluklarına göre hareket etmedir. Bu nedenle öncelikle okul personeli karakter eğitimi almalı.

Devamı…

  • Lider önemlidir. Lider karakteri yansıtan ahlaki değerlere bağlı sorumluluklarını bilen ve süreci yönetebilen kişi olmalıdır.
  • Okulda karakter eğitimi verilirken aile, çevre de bunu desteklemesi gerekir. Yoksa çocuk okulda farklı bir karaktere evde farklı bir karaktere bürünür. Bu nedenle uzun süreli bir başarı bekleniyorsa bu okulda tek başına olmaz ekip olarak çalışmalı, sabretmeli, örnek olmalıyız.
  • Karakter eğitimi için seçilen konular aynı zamanda ders içeriklerine de yerleştirilerek çocuğa kavratılmalı.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.